19 C
București
marți, 18 mai 2021 - 20:31

Oficialii BCE, îngrijorați de amenzile SUA către băncile din UE

spot_img

Multe instituții de credit europene se află sub investigația autorităților nord-americane pentru presupus management defectuos

Germania către Cipru: Băncile voastre ar putea rămâne definitiv închise

Banca Centrală Europeană (BCE) ia în calcul extinderea testelor de stres aplicate băncilor europene, în încercarea de a afla ce impact ar avea amenzile uriașe impuse de SUA asupra BNP Parisbas și a altor instituții similare din UE, titrează Marketwatch.

Oficiali ai BCE au declarat că instituția analizează dacă băncile europene au pus deoparte suficiente fonduri pentru a acoperi golurile provocate de investigația autorităților americane. Banca Centrală Europeană, care va prelua în noiembrie responsabilitatea de a supraveghea băncile mari din zona euro, ia în calcul folosirea testelor de stres pentru a măsura efectul potențialelor amenzi asupra nivelului de capitalizare a băncii.

Potrivit Marketwatch, adăugând o nouă componentă la testele de stres, BCE ar putea obliga băncile să adune capital suplimentar. BCE răspunde astfel unui val de amenzi aplicate de SUA împotriva băncilor europene pentru management defectuos, manipularea indicilor de referință, încurajarea evaziunii fiscale și încălcarea sancțiunilor americane.

De puțin timp, autoritățile americane încearcă să oblige BNP Paribas să achite peste 10 miliarde de dolari și să pledeze vinovată cu privire la acuzațiile de încălcare a sancțiunilor impuse de SUA unor state ca Iran și Sudan.

Industria bancară europeană este sub cercetarea autorităților americane privind proasta administrare. Astfel, BCE aplică deja teste de stres îmbunătățite pe 124 de bănci, iar rezultatele sunt așteptate în octombrie. Instituțiile de credit care pică testul vor fi nevoite să facă rost de capital suplimentar pentru a-și securiza pozițiile în eventualitatea unor amenzi.

C.C.