1.1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 14:33
No menu items!

Oficiali ucraineni, negocieri pentru evacuarea soldaţilor şi civililor din Mariupol

spot_img

Doi oficiali ucraineni de rang înalt sunt pregătiţi să se îndrepte spre oraşul asediat Mariupol pentru a negocia evacuarea soldaţilor şi civililor prinşi în oraş, a declarat, miercuri, căpitanul Svyatoslav Palamar de la Regimentul Azov al Ucrainei într-un comunicat video, transmite CNN.

Cei doi oficiali sunt liderul majorităţii parlamentare ucrainene David Arakhamia şi Mykhailo Podolyak, consilier al şefului de cabinet al preşedintelui.

„Da. Fără nici o condiţie. Suntem pregătiţi să organizăm o „rundă specială de negocieri” chiar la Mariupol. Unu la unu. Doi pe doi. Pentru a-i salva pe băieţii noştri, pe Azov, pe militari, pe civili, pe copii, pe cei vii şi pe răniţi. Toata lumea. Pentru că sunt ai noştri. Pentru că sunt în inima mea. Pentru totdeauna”, a scris Podolyak pe Twitter.

Soldaţii ucraineni din Mariupol sunt gata să evacueze, cu asistenţa unei terţe părţi „pentru a salva personalul, pentru a evacua răniţii noştri şi a lua cadavrele morţilor şi a le îngropa cu onoare pe teritoriul necontrolat de Federaţia Rusă”, spuse Palamar.

Palamar a adăugat că negociatorii ucraineni sunt gata să discute cu opozanţii lor din Rusia, consilierul prezidenţial Vladimir Medinsky şi parlamentarul Leonid Slutsky.

Forţele ruse continuă atacul asupra fabricii de oţel din Mariupol şi au capturat parţial două oraşe cheie din prima linie din est, Rubijne şi Popasna, afirmă un think tank de top al apărării din SUA, citat de BBC.

Un think tank de top al apărării din SUA spune că Rusia şi-a asigurat câştiguri minore miercuri în invazia sa din Ucraina. Institutul pentru Studierea Războiului a raportat câştiguri marginale din asaltul rusesc pe cale aeriană şi terestră asupra oraşului Mariupol.

Luptătorii ucraineni din oraşul-port bătut au fost încolţiţi în complexul Azovstal Steel Plant.

Nu s-au făcut încă progrese teritoriale majore, a adăugat acesta, dar trupele ruse continuă să atace în regiunile populate Harkiv şi Herson.

                                                                                                                    Adina Silav