19.6 C
București
duminică, 25 iulie 2021 - 5:14

Oficiali egipteni: “Nu e un terorist, e un idiot”. MAE: Aeroportul din Larnaca și-a suspendat activitatea / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Ministerul cipriot al Afacerilor Externe a anunțat pe Twitter că atacatorul a fost arestat, iar criza ostaticilor a luat sfârșit. Bărbatul a ales să se predea, relatează agenția de presă Reuters.

Urmează ca autoritățile să-l interogheze pentru a stabili în mod clar care a fost motivul pentru care bărbatul a ales să deturneze avionul.

Autoritățile cipriote au decis suspendarea temporară a activităților de zbor din aeroportul internațional Larnaca, ca urmare a deturnării aeronavei companiei EgyptAir. Cursele aeriene planificate sunt redirecționate către alte aeroporturi sau anulate, au transmis reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe (MAE) într-o alertă de călătorie emisă marți.

Potrivit MAE, cursa Blue Air dinspre Atena (OB 5162) și care urma să aterizeze pe Larnaca la ora 11.45 a fost redirecționată către Pafos.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii sale de internet și reamintește că cetățenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” cu informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de a fi alertați, în cazul în care apar situații speciale.

Un cetățean egiptean a deturnat către Cipru un avion care făcea o cursă pe ruta Alexandria-Cairo. Imediat dupa aterizarea în Larnaca, toți pasagerii au fost eliberați, cu exceptia a 4 cetăteni străini și a membrilor echipajului.

Potrivit autorităților cipriote, atacatorul ar fi amenințat că aruncă în aer aeronava. Voia, de fapt, să discute cu fosta nevastă care locuiește acum lângă Larnaca.

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a respins varianta ca bărbatul să aibă vreo legătura cu terorismul și a confirmat că gestul acestuia e mai degrabă din cauză că suferea din dragoste: “Totul are legătură cu o femeie. Facem tot posibilul pentru a elibera ostaticii“.

La rândul lor, oficiali ai Ministerului egiptean al Afacerilor Externe au confirmat că bărbatul a deturnat avionul din “motive personale”: “Nu e un terorist, e un idiot. Teroriștii sunt nebuni, dar nu sunt proști. Ăsta e prost”, au declarat reprezentanșii ministerului, citați de “The Guardian”.

R.D.