-0.2 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023 - 7:54
No menu items!

Oficial ucrainean: Pe 9 mai, rușii vor scoate la paradă mii de prizonieri civili din Mariupol. „Îi vor îmbrăca în uniformă”

spot_img

Ocupanţii ruşi vor să organizeze la 9 mai o „paradă a prizonierilor” ucraineni la Mariupol, oraş-port strategic la Marea Azov, şi intenţionează să îmbrace 2.000 de civili, pe care îi reţin în prezent în lagăre de filtrare din zonă, în uniforme ale armatei ucrainene, urmând ca imagini cu aceştia să fie difuzate de televiziunile ruse, a anunţat consilierul primarului ucrainean din Mariupol, Petro Andriuşcenko, citat joi de agenţia de presă Ukrinform.

„Aproximativ 2.000 de bărbaţi, care au fost luaţi în urmă cu patru săptămâni de la Mariupol, au fost duşi într-un lagăr de filtrare, ce seamănă mai mult cu o închisoare, situat în satele Bezîmennoie şi Kazaţkoe (regiunea Doneţk). Acestor bărbaţi li s-a spus că vor fi îmbrăcaţi în uniforme ucrainene pentru a participa la aşa-numita <<paradă a prizonierilor>> la Mariupol, întrucât nu există suficienţi prizonieri reali pentru o participare în masă”, a declarat Andriuşcenko într-o intervenţie televizată.

Ocupanţii, potrivit acestuia, se pregătesc intens la Mariupol de evenimentul de 9 mai, când în Rusia este celebrată Ziua Victoriei împotriva nazismului: cu ajutorul locuitorilor, care lucrează pentru hrană, oraşul este curăţat de moloz şi cadavre, de proiectilele neexplodate. Ei au instalat chiar şi efigia unei femei cu steagul sovietic în centru, iar ‘curatori de la Moscova’ au venit să supravegheze aceste pregătiri, mai spune el.

Potrivit Serviciului de informaţii militare ucrainean (GUR), însuşi şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko s-a deplasat miercuri la Mariupol, în prezent practic în totalitate distrus, pentru a pregăti defilarea de 9 mai de aici. Conform GUR, Kirienko a fost numit recent de Kremlin responsabil cu chestiunile Doneţkului şi Luganskului şi pe care Ucraina le consideră teritorii temporar ocupate, notează EFE. De aceea, trupele ruse şi-au intensificat asaltul asupra combinatului siderurgic Azovstal, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraş, pentru a putea raporta înainte de 9 mai că întregul Mariupol se află sub controlul lor complet.

Prezenţa lui Kirienko la Mariupol a fost confirmată joi de agenţia rusă Interfax, scrie EFE. 

Activişti pentru drepturile omului din Rusia, printre care şi Vladimir Osecikin, susţin totodată că autorităţile ruse ar avea de gând să organizeze o astfel de „paradă a prizonierilor” şi la defilarea de 9 mai din Piaţa Roşie, denunţând o astfel de iniţiativă macabră. Vladimir Osecikin, fondatorul portalului Gulag.net, care trăieşte în prezent în Franţa, dar care afirmă că are ‘surse în interiorul serviciilor’ ruse, a indicat miercuri pe contul său de Telegram că Kremlinul nu a luat o decizie definitivă în această privinţă.

Raluca Dan