15 C
București
duminică, 11 aprilie 2021 - 13:35

OFICIAL. Se schimbă regulile! Cum vor fi înmormântați românii uciși de COVID-19

Așa cum anunța săptămâna trecută premierul Florin Cîțu după întâlnirea cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române pe tema măsurilor anti-Covid-19, se schimbă regulile la înmormântarea românilor uciși de noul coronavirus. Noile norme vor intra în vigoare înainte de Paște, a anunţat, duminică, la Antena 3, șeful Secretariatul de stat pentru culte, Victor Opaschi.

Potrivit acestuia, preotul poate fi chemat la spital, decedatul va putea fi îmbrăcat înainte de înmormântare, şi nu pus în saci de plastic, sicriul va sta în capelă, iar înmormântarea se va putea face respectând tradiţia şi cultul religios.

„Concret, reprezentanții cultelor au susținut modificarea măsurilor privind înmormântarea persoanelor decedate din cauza COVID-19. Astfel, am găsit soluții optime și de completare a anexei ordinului Ministrului Sănătății. Așadar, se va putea face slujba de înmormântare în biserică, deși decedatul a murit de COVID-19, sicriul se va putea depune în capelă”, a precizat Victor Opaschi.

Premierul anunța încă de joi, într-o postare pe Facebook, că regulile vor fi schimbate, dar nu explica și în ce vor consta aceste modificări. 

“Un alt subiect important abordat în cursul întâlnirii a fost legat de o serie de modificări, pe care reprezentanții cultelor le consideră necesare, în privința regulilor actuale de înmormântare a persoanelor decedate din cauza infectării cu noul coronavirus. În colaborare, vom adapta aceste norme, pentru a da posibilitatea de oficiere a slujbelor de înmormântare cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care aparține”, scria Florin Cîțu pe Facebook.