23.2 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 12:24
No menu items!

Oficial. România devine centru de pregătire militară a piloților de pe avioanele de luptă F-16. Vor fi instruiți și ucraineni

spot_img

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a semnat, marţi, Scrisoarea de intenţie între Ministerul Apărării Naţionale din România, Ministerul Apărării al Regatului Ţărilor de Jos şi Compania Lockheed Martin privind Centrul de pregătire F-16 din România.

Evenimentul a avut loc în contextul participării la Reuniunea Informală a miniştrilor Apărării din Uniunea Europeană, desfăşurată la Toledo, în Spania.

”Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o vizează înfiinţarea Centrului de Pregătire F-16 din România, iniţiativă menită să sprijine dezvoltarea competenţelor piloţilor români în operarea aeronavelor F-16, în derularea unui spectru variat de misiuni strategice. Prin intermediul acestui centru, România se angajează să ofere un mediu de instruire de înaltă calitate, cu acces la resurse tehnice şi know-how de ultimă generaţie nu doar pentru piloţii români, ci şi pentru cei din statele aliate şi partenere, inclusiv Ucraina”, a transmis ministrul Apărării.

Potrivit MApN, Forţele Aeriene Regale Olandeze vor contribui prin dislocarea unor aeronave F-16 în Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă”, facilitând astfel pregătirea efectivă a piloţilor români.

”De asemenea, Compania Lockheed Martin va asigura sprijin tehnic de cel mai înalt nivel, prin intermediul instructorilor de zbor şi personalului tehnic-ingineresc. Prin această cooperare solidă se asigură o pregătire complexă, în conformitate cu standardele internaţionale”, precizează ministerul.

Centrul de Pregătire F-16 de la Baza 86 Aeriană va deveni un centru regional relevant, fapt consolidat deja prin semnarea Declaraţiei Comune în cadrul Summit-ului NATO de la Vilnius, în iulie 2023. Prin acest acord, România se alătură altor naţiuni aliate, cum ar fi Belgia, Canada, Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Suedia şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, în susţinerea pregătirii piloţilor ucraineni pentru utilizarea, în viitor, a aeronavelor F-16.

”Îmi exprim speranţa că Centrul de Pregătire F-16 din România îşi va demonstra importanţa strategică, ce îşi propune să răspundă cerinţelor complexe de securitate ale României, aliaţilor şi partenerilor din regiune. Acest efort comun consolidează poziţia României în calitate de lider regional în instruirea piloţilor F-16, contribuind la coeziunea alianţelor, demonstrarea unităţii şi consolidarea apărării euroatlantice”, a  mai transmis ministrul Angel Tîlvăr.

                                                                                                                Adina Silav