23.9 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 23:02
No menu items!

Oficial. Putin a retras Rusia din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale din Europa

spot_img

​Președintele Vladimir Putin a promulgat luni legea privind denunțarea de către Rusia a Tratatului privind Forțele Armate Convenționale din Europa (CFE), relatează TASS.

Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus a adoptat un proiect de lege în acest sens pe 16 mai, la mai puțin de o săptămână după ce Putin ceruse personal guvernului de la Moscova retragerea din acest tratat de control al armelor.

Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, desemnat de Putin responsabil cu procesul retragerii Rusiei din tratatul CFE, a spus în faţa Dumei de Stat că „va fi nevoie de circa şase luni pentru ieşirea completă a Rusiei din acest tratat”.

„Vom transmite în mod public ţărilor NATO şi comunităţii internaţionale că tocmai Occidentul, prin acţiunile sale distructive, a făcut în aşa fel încât rămânerea noastră în tratat să fie pentru noi imposibilă”, a justificat oficialul rus.

Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat în 1990 şi actualizat în 1999, a fost considerat la semnarea lui piatra unghiulară a arhitecturii de securitate în Europa, întrucât elimina avantajul cantitativ şi numeric pe care Uniunea Sovietică îl deţinea în privinţa armelor convenţionale.

Tratatul stabileşte pentru fiecare ţară în parte plafoane cu numărul de tancuri, vehicule blindate, piese de artilerie grea, avioane de luptă şi elicoptere de atac pe care ţările NATO şi cele ale Pactului de la Varşovia le pot desfăşura între Atlantic şi Munţii Ural.

                                                                                                                    Adina Silav