Oficial al Vaticanului: Biserica a greşit enorm prin permiterea abuzului sexual al minorilor

În timpul unei audieri publice extraordinare, unul dintre consilierii Papei a recunoscut că Biserica Catolică ,,a greşit enorm” prin permiterea molestării şi violării a mii de copii de către preoţi timp de sute de ani.

De la un hotel din Roma, cardinalul australian George Pell a depus mărturie pentru şedinţa Comisiei Regale din Sydney via Videolink timp de patru ore.

În primul rând al sălii de conferinţe erau aşezaţi zeci de supravieţuitori ai abuzurilor alături de însoţitorii lor, care au călătorit din întreaga lume pentru a asista la mărturia lui Pell.

Pell a fost întrebat despre eforturile Vaticanului în a aborda scandalul precum şi despre trecutul său în Australia, inclusiv despre modul în care a tratat acuzaţiile de abuz ca preot, educator şi consilier al fostului Episcop Ronald Mulkearns.

,,Nu sunt aici pentru a apăra Biserica. Biserica a făcut greşeli enorme şi are multe de făcut pentru a le remedia. Biserica a ascuns faptele şi a dezamăgit foarte mulţi oameni. Pentru prea mult timp au fost negate acuzaţiile de abuz în circumstanţe absolut scandaloase.

Pell a numit manipularea lui Mulkearns în cazul celui mai notoriu pedofil al Australiei, Gerald Risdale, o ,,catastrofă a Bisericii”. Însă Pell a recunoscut că şi el a greşit uneori, ascultând mai degrabă preoţii în schimbul victimelor care pretindeau că au fost abuzate.

,,În acele zile, trebuie să spun, dacă un preot nega o astfel de activitate, eram puternic înclinat să îl cred”, a recunoscut Pell.

David Risdale, care a fost abuzat de unchiul său, Gerald Risdale, a spus că în ultima vreme victimele au acordat peste o sută de interviuri şi că este recunoscător că evenimentele teribile care au avut loc în Balarat au captat atenţia internaţională. Gerald Risdale se află în prezent în închisoare după ce a fost condamnat pentru abuzuri sexuale împotriva minorilor.

Anthony Foster a depus mărturie cum că atunci când el şi soţia sa au cerut despăgubiri pentru abuzurile suferite de fiicele lor, Pell a arătat ,,o lipsă sociopatică de empatie”.

Fiica lor cea mare a fost violată în repetate rânduri de preotul Kevin O’Donnell şi s-a sinucis. Sora ei mai mică a fost, de asemenea, abuzată de către acelaşi preot, lucru care a determinat-o să consume alcool în exces. Într-o zi, în timp ce se afla în stare de ebrietate, a fost lovită de o maşină iar acum se luptă cu un handicap sever.

Foster a declarat că este ,,uluitor” pentru victime faptul că Pell este acum judecat la o scară globală.

Mă simt de parcă nu am adus asta doar la Roma. Am adus-o în întreaga lume. Am reuşit să arătăm întregii lumi că putem pune stop abuzurilor. – Anthony Foster

Comisia nu are nicio putere de a înainta acuzaţii penale. În schimb, membrii comisiei pot constata în rapoarte dacă au impresia că cineva a încălcat legea şi să sesizeze organele abilitate.

Octavian Cătuşanu

NICIUN COMENTARIU