6.6 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 4:14

Oferta de privatizare a Oltchim, publicată luni. Guvernul vrea scrisori de bonitate bancară

spot_img

Oferta de privatizare a Oltchim, publicată luni. Guvernul cere scrisori de bonitate bancară

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat joi că anunţul prealabil de ofertă pentru Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi publicat luni, 4 iunie, pe site-urile Ministerului Economiei şi Oltchim. Scrisorile de bonitate bancară și experiența în domeniu sunt condiții obligatorii pentru investitorii interesați de companie.

“Din perspectiva noastră, un astfel de investitor ar trebui să aibă o bonitate care să fie probată de scrisori de bonitate bancară sau de confort şi care să acopere măcar 25% din suma posibil de angajat şi care să fie emisă de o bancă de prim rang sau de un consorţiu bancar. Să existe din partea investitorului o experienţă în domeniul chimiei sau al petrochimiei, să existe o reţea regională sau globală în care investitorul se integrează ca actor important”, a spus Varujan Vosganian.

El a precizat că administratorii judiciari sunt hotărâţi să opteze pentru varianta redresării, iar Adunarea Creditorilor a agreat această formă.

Construcţia financiară va fi aceea a formării unui aşa-zis SPV, un vehicul special cu obiective precise, care să preia partea funcţională a Oltchim şi care, în linii mari, se suprapune peste întregul Oltchim.

“Noi dorim să includem şi platforma pirolizei de la Arpechim în această construcţie. Datoriile vor rămâne la Oltchim, iar Oltchim 2 va fi curăţat de datorii. Creditorii se vor îndestula din suma pe care investitorul o va oferi pentru Oltchim 2″, a subliniat ministrul.

“Noi avem trei obiective pentru Oltchim. Primul este necesitatea de asigurare a continuării activităţii la Oltchim. În ultimele trei luni, de când operează procedura de insolvenţă, au fost rezolvate litigiile de natură salarială. Am reuşit să plătim toate salariile din trecut, în ciuda faptului că în perioada 1 ianuarie 2012 – 30 aprilie 2013 Oltchim a lucrat doar la o treime din capacitate, s-a asigurat protecţia socială pentru persoanele disponibilizate, iar producţia de la data la care am preluat Oltchim ca ministru al Economiei şi până azi s-a triplat”, a mai spus ministrul Economiei.

El a adăugat că există negoceri pentru continuarea finanţării Oltchim. „Nu vă pot oferi soluţia până când nu convenim cu Comitetul creditorilor care trebuie să accepte condiţiile de finanţare pentru Oltchim. În situaţia în care Adunarea Creditorilor va accepta aceste lucru – şi este vorba despre câteva săptămâni – atunci vom putea să asigurăm o activitate la Oltchim, ceea ce din punct de vedere operaţional ar rezolva probleme curente ale Oltchim. Asta nu este destul, pentru că în aceste condiţii Oltchim nu-şi poate plăti datoriile şi nu poate asigura redresarea combinatului”, a explicat Varujan Vosganian.

Potrivit ministrului, cel mai important lucru este că Oltchim, dincolo de brandul său, deţine un număr considerabil de brevete de invenţii, un portofoliu evaluat la multe zeci de milioane de euro.

“De aceea, dacă vorbim despre distrugerea Oltchim, vorbim despre distrugerea unui tezaur de proprietate industrială. Acesta este, poate, principalul motiv pentru care Oltchim trebuie să supravieţuiască. Noi am moştenit Oltchim într-o derivă totală pe pieţele de profil. Anul trecut, Oltchim a ratat perioada de negociere a contractelor. Obiectivul nostru este acela de  a asigura funcţionarea continuă a Oltchim, astfel încât, în perioada septembrie-noiembrie 2013, combinatul să fie destul de credibil astfel încât să-şi asigure prin contracte ferme activitatea pe 2014″, a arătat ministrul.

Ministerul Economiei a anunțat la începutul lunii mai, că a primit zece scrisori de intenție pentru combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, de la companii mari din India, Qatar, Marea Britanie, Germania, Israel sau Azerbaijan, unele dintre acestea vizitând chiar combinatul.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea se află în insolvență din luna ianuarie a acestui an. Privatizarea companiei a eșuat anul trecut, întrucât Dan Diaconescu, câștigătorul licitației pentru preluarea pachetului majoritar de acțiuni, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 de milioane de euro.

Autoritățile române s-au angajat prin acordul cu FMI să privatizeze Oltchim, în caz contrar compania urmând să intre în lichidare.

Cosmina Croitoru