1.1 C
București
vineri, 5 martie 2021 - 6:16

Ofensă religioasă la adresa musulmanilor: desene cu profetul Mahommed

Mare supărare în rândul musulmanilor. Revista franceză de satiră Charlie Hebdo a publicat miercuri o cronică a vieții profetului Mahommed în benzi desenate, decizie care a provocat polemici aprinse.

Cele 64 de pagini care prezintă viața lui Mahommed ar putea provoca noi tensiuni după ce, în septembrie, aceeași publicație a provocat proteste în întreaga lume musulmană, după publicarea unor caricaturi despre profet, precizează Der Spiegel.

Redactorul-șef Stéphane Charbonnier a explicat că este vorba de o biografie autorizată, scrisă de musulmani, prezentată în imagini.

Purtătorul de cuvânt al MAE iranian, Ramin Mehmanparast, a condamnat marți, în cadrul unei conferințe la Teheran, această „ofensă religioasă” și a cerut măsuri juridice împotriva celor care au realizat cronica în imagini.

Un oficial turc a precizat luni că benzile desenate despre viața lui Mohammed reprezintă „o provocare” și a făcut apel la musulmani „să le ignore”, notează Zaman.

La 30 septembrie 2005, publicația daneză Jyllands-Posten publicat 12 caricaturi reprezentându-l pe profet. Cum în religia musulmană este strict interzisă prezentarea chipului lui Mohammed, decizia a fost interpretată de musulmani ca un afront și o batjocorire a profetului Mohamed.

Caricaturile au declanșat proteste ample în lumea musulmană și acte de răzbunare inițiate de fanatici religioși care au costat viața a circa 100 de persoane.

D.M.