5.5 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 10:00

Oettinger: Un acord în domeniul gazelor între Rusia şi Ucraina ar putea fi semnat în următoarele zile

spot_img

Gazprom şi Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea preţului de livrare a gazelor ruseşti şi unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei faţă de Rusia.

Comisarul european pentru Energie: „Proiectul Nabucco este în continuare în discuție”

Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a afirmat, marţi seară, la sediul din Bruxelles al Comisiei Europene (CE), că un acord în domeniul gazelor între Rusia şi Ucraina ar putea fi semnat “în următoarele zile”, potrivit AFP.

Vom ajunge la un acord, probabil, în următoarele zile, nu în cursul acestei nopţi“, a declarat Oettinger.

Delegaţia rusă era aşteptată la negocieri în cursul acestei nopţi, la ora 19.00 GMT (22.00, ora României), însă, în cele din urmă, reuniunea trilaterală – între Gunther Oettinger şi miniştrii rus şi ucrainean ai Energiei Aleksandr Novak şi Iuri Prodan – a fost amânată pentru miercuri dimineaţa, la ora 07.30 GMT (10.30, ora României),  CE.

Discuţiile purtate de cele trei părţi au drept scop ajungerea la un acord asupra preţului de livrare a gazelor ruseşti către Ucraina şi achitării sumelor datorate de partea ucraineană.

Moscova reclamă, în prealabil, semnarea unui acord în privinţa achitării unei sume de 1,47 de miliarde de dolari, care reprezintă datoria la gaze a Ucrainei faţă de Rusia pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013.

Compania rusă Gazprom şi cea ucraineană Naftogaz au început negocieri pentru stabilirea preţului de livrare a gazelor ruseşti şi unui plan de achitare a datoriilor la gaze ale Ucrainei faţă de Rusia. Ucraina are datorii la gaze faţă de Rusia în valoare de 2,2 miliarde de dolari pentru lunile noiembrie şi decembrie 2013, aprilie şi mai 2014, potrivit Gazprom.

D.M.