17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 15:35
No menu items!

Oettinger: South Stream poate exista, dar în conformitate cu regulile UE

spot_img

Proiectul South Stream a devenit viabil economic prin abandonarea proiectului Nabucco, în care România era parte

oettinger

Comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat joi că gazoductul South Stream, un proiect susținut de grupul rus Gazprom, poate opera în Uniunea Europeană numai în conformitate cu reglementările europene.

Executivul european a anunțat deja că South Stream nu respectă decizia care interzice furnizorilor de gaze naturale să controleze și accesul la conductele care transportă gazele.

”Trebuie să spunem pe o singură voce că South Stream poate exista, dar numai în conformitate cu regulile noastre”, a afirmat Gunther Oettinger.

Acesta urmează să se întâlnească, vineri, cu ministrul rus al Energiei Alexander Novak, pentru a discuta viitorul livrărilor de gaze naturale rusești către Europa.

Îngrijorările cu privire la livrările de gaze naturale din Rusia și Uniunea Europeană au apărut odată cu escaladarea crizei din Ucraina.

În 2013, rețeaua de gazoducte din Ucraina a asigurat tranzitul pentru 65 din cele 133 de miliarde metri cubi de gaze naturale rusești achiziționate de țările din UE.

Gazoductul South Stream este proiectat să transporte gaze din Rusia spre Bulgaria, pe sub Marea Neagră. În Bulgaria se va ramifica în două — spre nord, prin Serbia, Croația, Ungaria, Slovenia, Austria, și spre sud, către Grecia și sudul Italiei. Secțiunea submarină dintre Rusia și Bulgaria va avea 900 km lungime.

Construcția gazoductului a început în decembrie 2012, primele livrări spre Europa fiind programate pentru decembrie 2015. Acționarii proiectului sunt Gazprom cu 50%, Eni Italia cu 20% și Wintershall Holding Germania și EDF Franța cu câte 15%. Gazprom a înființat deja companii mixte cu societăți din Austria, Bulgaria, Croația, Slovenia, Grecia, Ungaria și Serbia.

În iunie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Bulgariei, pentru că societatea South Stream Bulgaria este deținută de Gazprom și de statul bulgar.

La începutul lunii august, noul guvern de la Sofia a anunțat că suspendă proiectul până când acesta va fi conform cu legislația UE.

S.Z.