10.5 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 16:41
No menu items!

Oettinger: Parteneriatul UE cu Gazprom va continua, dar trebuie redusă dependența de Rusia

spot_img

oettinger

Parteneriatul dintre Uniunea Europeană și Gazprom privind importul de gaze trebuie să continue, însă este nevoie de reducerea dependenței de Rusia și de identificarea de surse alternative de aprovizionare, a declarat, vineri, comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger.

”Gazprom și Rusia sunt parteneri ai Uniunii Europene, iar acest parteneriat trebuie să continue și va continua. Am început colaborarea în anii ’60, în timpul războiului rece, am primit gaz și am plătit pentru el, dar este nevoie de diversificare. Trebuie să avem un parteneriat cu Rusia, dar trebuie să reducem dependența”, a spus Oettinger, prezent la o conferință în București.

El a menționat drept surse alternative Norvegia, Algeria, Azerbaidjan și coridorul sudic de transport al gazelor, dar s-a referit și la resursele de gaze ale României, inclusiv din Marea Neagră.

”Este obligatoriu să evităm dependența și să ne asigurăm producția proprie, fie din surse convenționale, fie neconvenționale”, a mai spus Oettinger.

Summit-ul Energiei din Europa Centrală, desfășurat joi și vineri la București, a ajuns la concluzia că regiunea are nevoie de investiții de 400 de miliarde de euro în sectorul energiei, până în 2020.

V.B.