1.7 C
București
luni, 4 decembrie 2023 - 21:04
No menu items!

Ochelarii de carton creați de un tânăr de origine română au cucerit Berlinul

spot_img

ochelari-carton

Un tânăr de origine română, Cantemir Gheorghiu, a devenit cunoscut în Berlin datorită unui produs pe care l-a „inventat” pentru a-i face pe oameni să arate „cool” – ochelarii din carton – Die Pappbrille, scrie Deutsche Welle.

Oamenii cumpără ramele de ochelari din carton „Die Pappbrille“ pentru că sunt colorate, trendy şi amuzante.

„Te fac fericit instantaneu şi se află oficial la mare concurenţă cu cei «adevăraţi». Îi vezi pe stradă, în cluburi, la petreceri, în presă şi, mai nou, au şi fan club pe Facebook. Acesta este produsul-minune, de care nu prea are nimeni nevoie, dar pe care toată lumea vrea cu disperare să-l cumpere”, scrie Deutsche Welle, în materialul cu titlul „Berlinezii sunt dependenţi. Iar românul Cante – viitor milionar din carton”.

Ochelarii confecţionaţi din carton reciclabil, care nu au lentile şi, de fapt, nu au nici un rost, au devenit un accesoriu la modă care se vinde la preţuri între 90 de cenţi şi 4 euro, în funcţie de materiale. Cantemir foloseşte, în general, resturi de carton pe care aplică diferite imprimeuri sau elemente decorative.

„Există modele de la 90 de cenţi, dar alea sunt din material reciclabil, şi unele până la 3,50 euro sau 4 euro, depinde ce materiale am folosit: tot felul de Textilien… adică textile, unele tăiate din jeans, din piele, cu pietre lucioase, tot felul de minuni. Dar baza e tot timpul din carton reciclat”, a explicat tânărul.

Tânărul inventator Cantemir Gheorghiu, care s-a născut în Bucureşti şi trăieşte în Germania din copilărie, a studiat design grafic. A plecat acolo după Revoluţie, împreună cu mama lui, scriitoarea Carmen Francesca Banciu, şi cu cele două surori. Nu mai are cetăţenie română, dar vorbeşte bine româneşte.

El a povestit cum a ajuns să confecționeze ochelarii ”cool”:

„Am tăiat unul din carton şi am fost într-un club cu muzică din asta… electronică. Era o fată la bar, care era aaa… fashion design student. Şi a zis: «Uaaa, ce ochelari mişto!» Şi mi-a propus să-mi dea cocktail-ul pe gratis pentru ochelarii mei”, a spus amuzat Cantemir.

„Am zis că, dacă şi designerii sunt atât de înnebuniţi după ochelari şi fetele mor după ei, atunci le-am povestit prietenilor mei şi am început să-i perfecţionez. Avem contacte şi la printing houses, cum se zice… tipografii. Am zis, hai să facem, cu un prieten, o ştanţă, o formă pe care o poţi tăia din carton. N-a fost foarte scumpă şi ne-a venit ideea să folosim material din ăsta… recycling… reciclabil, da, tot felul de cartoane, pe care până şi la printing house le aruncă. Am avut motive diferite şi am zis, hai să facem şi un site”, a explicat Cantemir Gheorghiu.

În numai şase săptămâni, ochelarii din carton ai lui Cantemir au creat un fel de manie la Berlin, mai scrie Deutsche Welle.

Deşi mărturiseşte că nu-i vine să creadă la ce nivel a ajuns cu această afacere, care a devenit în prezent ocupaţia principală, Cantemir Gheorghiu spune că împreună cu partenerul lui are un scop clar: ochelarii din carton – Die Pappbrille – trebuie să ajungă şi în străinătate.

 

C.A.