1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 2:24
No menu items!

Obama: SUA vor contribui cu până la cinci miliarde de dolari pentru Fondul de luptă împotriva SIDA

spot_img

Barack-Obama2

Președintele american Barack Obama a anunțat luni, după Ziua mondială a luptei împotriva SIDA, că SUA vor contribui cu până la cinci miliarde de dolari la Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei și paludismului în următorii trei ani, transmite AFP.

„Succesul (fondului) este evident. A ajutat peste șase milioane de persoane în 140 de țări să primească tratamente”, a precizat Obama, adăugând că „a venit momentul să finanțăm din nou fondul. SUA vor contribui cu până la un dolar de fiecare dată când alți donatori vor promite doi dolari în următorii trei ani, până la cinci miliarde de dolari din partea SUA”.

Liderul american a subliniat că această contribuție a țării sale va depinde de eforturile țărilor terțe, pe care le-a încurajat.

„Vreau să-i încurajez pe toți cei care participă la reuniunile de finanțare a fondului (…) să se angajeze în această direcție”, a spus președintele, care a mai dezvăluit că 100 de milioane de dolari vor fi atribuiți unui program american de cercetare publică pentru lupta împotriva virusului HIV.

Fondul a fost creat în 2002 pentru a spori mijloacele alocate luptei împotriva celor trei pandemii, Fondul și are ca obiectiv obținerea unor contribuții de 15 miliarde de dolari în următorii trei ani, fapt care ar urma să permită salvarea a 5,8 milioane de vieți datorită tratamentelor, dar și extinderea prevenției în întreaga lume, în special în Africa.

C.A.