1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 10:40
No menu items!

Obama se declară „dezamăgit” de decizia Moscovei de a-i acorda azil lui Snowden

spot_img

Obama se declară „dezamăgit” de decizia Moscovei de a-i acorda azil lui Snowden

Preşedintele SUA, Barack Obama, s-a declarat marţi „dezamăgit” de decizia Rusiei de a-i acorda azil provizoriu de un an fostului consultant al Agenţiei de Securitate Naţională (NSA), Edward Snowden, dar a precizat că, în ciuda acestui fapt, va merge la summitul G20 de luna viitoare din Rusia, relatează AFP, Reuters şi RIA Novosti.

„Am fost dezamăgit întrucât, chiar dacă nu am semnat un tratat de extrădare cu ei (ruşii), tradiţional am încercat să respectăm (cererile lor) dacă cineva încălca legea sau presupunea încălcarea legii ţării lor”, a declarat Obama, într-o emisiune televizată marţi seara la NBC.

Obama a declarat că va participa la summitul G20 din septembrie de la Sankt Petersburg (Rusia), dar a refuzat să precizeze dacă va avea şi o întâlnire cu preşedintele Vladimir Putin.

„Voi merge la summitul G20 pentru că acesta este principalul forum unde se poate vorbi de economie, de economie internaţională, cu liderii principalelor economii din lume”, a explicat el.

Referitor la întâlnirea Obama -Putin înaintea summitului G20 de la Sankt-Petersburg, Washingtonul a lăsat să planeze îndoiala, legând implicit această întrevedere de evoluţia afacerii lui Edward Snowden, fostul consultant al serviciilor secrete americane care a dezvăluit un program de supraveghere electronică a comunicaţiilor de către guvernul SUA.

Snowden a fost mai mult de o lună blocat în zona de tranzit a aeroportului Şeremetievo din Moscova.  În tot acest timp, Washingtonul a cerut de mai multe ori expulzarea fostului tehnician în ţara sa, unde este inculpat pentru spionaj.

C.I.