Obama respinge propunerea Coreei de Nord, care ar fi putut opri testele nucleare

Preşedintele american, Barack Obama, a respins propunerea Coreei de Nord prin care se angaja să oprească testele nucleare în cazul în care Statele Unite nu va mai participa la exerciţiile militare anuale cu Coreea de Sud.

Duminică, preşedintele Obama a declarat în faţa reporterilor că SUA nu va lua o astfel de propunere în serios şi că Phenianul „va trebui să vină cu ceva mai bun”.

Ministrul de Externe al Coreei de Nord, Ri Su-yong, a venit cu această propunere în cadrul unui interviu. Exerciţiile militare anuale dintre SUA şi Coreea de Sud duc frecvent la creşterea tensiunilor cu Nordul.

ONU condamnă testele Coreei de Nord, spunând că reprezintă „o încălcare gravă a rezoluţiilor anterioare, care vizează reducerea ambiţiilor nucleare ale ţării”.

Dacă vom continua pe această cale de confruntare, vom ajunge la rezultate catastrofale, nu numai pentru cele două ţări, ci pentru întreaga lume. Este foarte important ca guvernul Statelor Unite să-şi retragă politica ostilă împotriva Republicii Populare Democrate Coreene (DPRK), adică să oprească exerciţiile militare şi exerciţiile de război din Peninsula Coreeană. Apoi, vom răspunde cu aceeaşi monedă. Dacă ei chiar au impresia că sancţiunile ne deranjează cu ceva, se înşală amarnic. – Ri Su-yong, Ministrul de Externe al Coreei de Nord

Experţii sunt de părere că Nordul se pregăteşte pentru un nou spectacol de putere, prin cel de-al cincilea test nuclear, care va avea loc cel mai probabil înainte de Congresul Partidului Muncitorilor Nord-Coreeni, ce s-a reunit ultima dată în 1980.

Octavian Cătuşanu

NICIUN COMENTARIU