9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 13:49
No menu items!

Obama: Reţeaua AL-QAIDA „se îndreaptă spre înfrângere”, dar rămâne periculoasă

spot_img

Obama: Reţeaua AL-QAIDA „se îndreaptă spre înfrângere”, dar rămâne periculoasă

Preşedintele american Barack Obama a asigurat miercuri că ”nucleul central al al-Qaeda se îndreaptă spre o înfrângere”, dar a pledat pentru luarea ”în serios” a recentelor ameninţări teroriste împotriva intereselor americane, transmite AFP.

Obama a adus un omagiu militarilor mobilizaţi în în Afganistan în ultimii 12 ani, în urma evenimentelor tragice de la 11 septembrie, în cursul unui discurs ținut în faţa a circa 3.000 de puşcaşi marini în imensa bază Camp Pendleton din California.

 „Datorită vouă, ierarhia al-Qaeda a primit lovitură după lovitură. Nucleul central al-Qaeda din Afganistan şi din Pakistan se apropie de o înfrângere”, a declarat preşedintele, amintind de încheierea misiunii de luptă a Statelor Unite ale Americii în Afganistan, la sfârşitul lui 2014.

”Dar, în mod evident, sfârşitul războiului din Afganistan nu va însemna şi sfârşitul ameninţărilor împotriva ţării noastre”, a explicat Obama.

El a subliniat că grupări care îşi proclamă legăturile cu al-Qaeda „ne ameninţă în continuare patria, ne ameninţă în continuare posturile diplomatice, dar şi companiile noastre din străinătate”.

‘Trebuie să luăm aceste ameninţări în serios şi să facem totul pentru a lupta împotriva lor. Acest lucru ne-a fost reamintit în ultimele zile’, a subliniat şeful de la Casa Albă, cu referindu-se la închiderea ambasadelor diplomatice decisă de SUA şi anumite ţări occidentale din cauza unor riscuri de atentate, mai ales în lumea arabo-musulmană.

Washingtonul a menţionat Peninsula Arabia şi în special Yemenul ca zona cea mai susceptibilă să fie vizată de extremişti şi a evacuat membrii personalului său diplomatic de la Sanaa.

C.I.