5 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 15:39
No menu items!

Obama cere Rusiei prelungirea acordului Nunn-Lugar privind armele nucleare

spot_img

obama

Preşedintele american Barack Obama a făcut luni apel la Rusia să se alăture SUA pentru a actualiza şi prelungi programul Nunn-Lugar de distrugere a armelor nucleare şi chimice.

Moscova refuză să extindă programul care este în vigoare de 20 de ani și care urmează să se încheie în luna mai a anului viitor, autoritățile ruse indicând în octombrie că au atenţionat Washingtonul în legătură cu intenția lor de a nu prelungi acordul Nunn-Lugar.

“Rusia a afirmat că acordul nostru actual nu mai este important după evoluţia relaţiilor între ţările noastre”, a declarat Barack Obama, subliniind că “răspunsul nostru este: actualizaţi-l. Să lucrăm cu Rusia ca un partener egal. Trebuie continuată această muncă, este important pentru securitatea ţărilor noastre”.

Programul CTR (Cooperative Threat Reduction Programs), cunoscut și sub denumirea Nunn-Lugar își propunea să diminueze riscurile antrenate de implozia URSS favorizând reconversia industriilor militare, protecţia tehnologiilor sensibile, dar şi supravegherea şi distrugerea arsenalelor nucleare şi chimice în ţările din fosta Uniune Sovietică.

Operaţiunile de supraveghere a programului au implicat însă ca serviciile secrete americane să aibă acces la informaţii sensibile. C.I.