4.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 17:15
No menu items!

Obama ar putea avea trei mandate la Casa Albă

spot_img

Obama ar putea avea trei mandate la Casa Albă

O rezoluție introdusă pe 3 ianuarie anul acesta în noua Cameră a Reprezentanților de la Washington, camera inferioară a Congresului SUA, propune un amendament la Constituție pentru care să se abroge al 22-lea amendament.

Acest amendament prevede ca președintele Statelor Unite să beneficieze de două mandate în funcție. Dacă Rezoluția comună numărul 15, introdusă de deputatul democrat de New York Jose Serrano va fi votată în plen, atunci președintele actual Barack Obama va avea un număr nelimitat de mandate la Casa Albă.

Această rezoluție este cea de a doua introdusă în noua sesiune legislativă a celui d al 113-lea Congres al Statelor Unite, pe 3 ianuarie.

Ultimul președinte american care a avut trei mandate la Casa Albă a fost Franklin Delano Roosevelt. Acesta a avut trei mandate întregi de președinte, între 1933 și 1945, și a fost ales pentru un al 4-lea mandat, pe care nu l-a încheiat pentru că a încetat din viață, pe 12 aprilie 1945, la vârsta de 83 de ani.

Congresul Statelor Unite a votat amendamentul numărul 22 la Constituția SUA pe 21 martie 1947, prin care se limitează numărul de mandate de președinte la două. Documentul a fost ratificat în 1951 de către majoritatea statelor americane. Deputatul democrat de New York Jose Serrano a mai introdus și în 2009 o rezoluție prin care cerea eliminarea amendamentului nr 22, dar fără succes.

E.S.