joi, 26 noiembrie 2020 - 20:51

Oana Stancu l-a criticat dur pe Victor Ponta: „Este insultător. Încercați să ne prostiți ca Traian Băsescu”

Cea mai nouă recomandare OMS, în pandemie: Minimum 150 de minute de sport pe săptămână

Toţi adulţii ar trebui să facă minimum 150 de minute de activitate fizică intensă pe săptămână, pentru bunăstarea şi sănătatea mintală în timpul pandemiei...

Gabriela Szabo, plimbare de 10 km după ce a stat în carantină, diagnosticată cu Covid-19

În pandemie, sportul nu e promovat la fel de mult ca purtatul măştii sau statul în casă, în ciuda multor studii care demonstrează că...

Disputa dintre Patriarhie și Guvern continuă pe tema pelerinajului de Sfântul Andrei

Patriarhia Română înaintează o cerere oficială către Guvern și solicită ca la Pelerinajul de Sfântul Andrei să aibă acces toți credincioșii din România, cu...

Turcia: Încă 337 de sentințe pe viață pentru puciul din 2016. Peste 4.500 de condamnați până acum

Un tribunal turc a condamnat joi 337 de persoane, printre care ofiţeri şi piloţi, la închisoare pe viaţă, la finalul principalului proces asupra tentativei...

Schimbul de replici a pornit de la faptul că Mircea Băsescu ar fi fost trimis în judecată foarte rapid, fără percheziții și cercetări serioase

ponta_stancu

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de jurnalista Oana Stancu, în cadrul ediției de miercuri a emisiunii „Sinteza Zilei”, de la Antena 3, că nu îi controlează pe procurorii DNA care, potrivit jurnalistei, ar fi „funcționari” aflați în subordinea ministrului justiției, Robert Cazanciuc.

Întrebat de ce nu-i cere socoteală ministrului justiţiei despre ce fac procurorii în cazul Mircea Băsescu – Bercea Mondial, lui Ponta i s-a reproșat că încearcă “să prostească” la fel ca președintele Traian Băsescu, ceea ce este rușinos pentru el, deoarece nu vrea să înțeleagă că procurorii nu sunt judecători, ci își desfășoară activitatea ca funcționari “sub controlul și subordonați ierarhic ministrului justiției”.

„Încercați să ne prostiți așa cum o face Traian Băsescu”, este mesajul Oanei Stancu pentru Victor Ponta, în timpul unui schimb de replici extrem de dur, declanșat în momentul în care premierul a spus că este mulţumit de rezultatele procurorilor anticorupţie şi că nu pot fi chemaţi la ordin pentru că sunt independenţi, totul pornind de la faptul că Mircea Băsescu ar fi fost trimis în judecată foarte rapid, fără percheziții și cercetări serioase.

„Dacă propuneți să schimbăm un sistem prin care procurorii să fie în partea executivă, ca în alte țări, sunt de acord să discutăm acest lucru, dar azi vorbind, cu toată supărarea dumneavoastră pe care o înțeleg, nu se află în subordinea Guvernului”, a adăugat Ponta, răspunsul primit de către premier fiind însă că este rușinos ceea ce face, deoarece cunoaște foarte bine Constituția.

Lui Ponta i s-a mai transmis că, dacă ministrul justiţiei este “moluscă”, atunci să îl înlocuiască cu cineva mai curajos.

Redăm schimbul dur de replici dintre Oana Stancu și premierul Victor Ponta:

Oana Stancu: Vă cer să aplicaţi Constituţia României, domnule prim-ministru.

Victor Ponta: Numai asta fac, tot timpul. Numai asta fac!

Oana Stancu: O respectaţi? E aberantă? Spuneţi că este aberantă şi atunci schimbaţi acel articol. Dar câtă vreme Constituţia României prevede că procurorii nu sunt judecători, procurorii sunt subordonaţi ierarhic, îşi desfăşoară activitatea sub controlul ministrului justiţiei, nu vă cer să faceţi nimic ilegal. Vă întreb dacă ministrul justiţiei îşi desfăşoară activitatea la care este obligat de Constituţia României. Îşi desfăşoară? Dacă este moluscă – iertaţi-mi termenul, domnule prim-ministru, dar câtă vreme nu îl văd, nu îl aud, nu mişcă, este nevertebrat -, atunci aduceţi pe unul care să aibă curajul lui Iacobescu. Nu se poate să îi lăsaţi, după ce am trecut prin cazul ALRO, cu Angela Ciurea mazilită, cu Nastasiu mazilit şi compromis, acum, iată, Iacobescu are curaj; un domn în vârstă, un procuror simplu de la Slatina, are curajul pe care nu-l aveţi nici dumneavoastră, nici Cazanciuc, nici o grămadă de parlamentari care au fost trimişi acolo de români pentru a avea curaj, nu pentru a fi moluşte, domnule prim-ministru.

Victor Ponta: Înţeleg, suntem cum ziceţi dumneavoastră, dar, spre deosebire de alţii, în afară de curaj trebuie să am şi responsabilitate. Şi responsabilitatea, din punctul meu de vedere, este de a face ca în această ţară, după zece ani de zile, fiecare instituţie să îşi facă treaba, să nu vină un “tătuc” care să o controleze – că asta a făcut Traian Băsescu, şi nu a fost bine. Deci, din punctul meu de vedere, faptul că procurorul general, CSM, celelalte instituţii, se sesizează – nu ştiu cum o să îşi facă treaba sau nu, că nu pot să anticipez şi în niciun caz nu pot eu să controlez acest lucru. Ei, acesta este genul de stat pe care mi-l doresc, în care fiecare instituţie să îşi facă treaba. Ideea că îl schimbăm pe Traian Băsescu cu altceva…

Oana Stancu: Nu, vă rog, iertaţi-mă că vă întrerup: spuneţi-mi foarte clar, ca să mă opresc aici: deci, din punctul dumneavoastră de vedere, în momentul acesta instituţiile şi-au făcut treaba în România prin trimiterea în judecată în cel mai scurt timp posibil a lui Mircea Băsescu, fără percheziţii, fără cercetări serioase, fără chemarea acelui martor, doamna de la bancă, care a fost când s-au numărat banii şi a verificat dacă sunt falşi sau nu? Sunteţi serios, domnule Ponta, când afirmaţi, ca fost procuror, că acum în România instituţiile şi-au făcut treaba?

Victor Ponta: Sunt foarte serios spunându-vă că vreau să trăiesc într-o ţară în care şeful guvernului nu se uită şi nu vorbeşte dacă un dosar este făcut bine sau nu. Eu nu ştiu; eu, spre deosebire de dumneavoastră, nu citesc dosarele penale, ca să pot să vă spun. Şi chiar dacă le-aş citi, atâta timp cât sunt prim-ministru nu am eu voie să spun, pentru că la un moment dat s-ar putea să nu îmi placă un dosar penal, cum nu i-a plăcut lui Traian Băsescu, şi să spun: “Ia, pe-ăsta duceţi-l deoparte” sau “nu-l faceţi”. Astea sunt lucrurile care trebuie să funcţioneze. În rest, încercăm fiecare să cât putem de mult din ceea ce avem voie să facem şi trebuie să facem în funcţiile pe care le ocupăm.

Oana Stancu: Domnule Ponta, o ultimă întrebare, vă rog: regretaţi astăzi, după ce vedeţi cum se comportă Parchetul DNA sub conducerea doamnei Kovesi, regretaţi numirea pe care aţi făcut-o, propunerea pe care aţi făcut-o pentru ca Traian Băsescu să o numească pe doamna Kovesi?

Victor Ponta: Doamna Stancu, nu ştiu la ce vă referiţi sau la ce se comportă. Eu nu am voie să fac analize, ca prim-ministru, ale modului în care funcţionează justiţia. Că, dacă fac eu, atunci înseamnă că trec în subordinea guvernului justiţia, ceea ce categoric ar fi neconstituţional.

Mihai Gâdea: Nu justiţia, domnule prim-ministru! Vă rog, opriţi-vă cu asta. Încerc să mă şi opresc eu, dar vă rog opriţi-vă dumneavoastră, pentru că este insultător ce spuneţi. Încercaţi să ne prostiţi în aceeaşi măsură în care o face Traian Băsescu, şi e ruşinos pentru dvs. Nu justiţia! Procurorii, potrivit Constituţiei, nu sunt judecători; ei îşi desfăşoară activitatea ca funcţionari, sub controlul şi subordonaţi ierarhic ministrului justiţiei. Opriţi-vă cu această chestiune, sunteţi…

Victor Ponta: Doamna Stancu, îmi pare rău, dar nu ştiţi care este situaţia…

Mihai Gâdea: Ştiţi cum e? În cascadă: procurorii sub Cazanciuc, Cazanciuc sub dvs. L-aţi întrebat vreodată pe Cazanciuc în această perioadă “ce se întâmplă în subordinea dumitale, domnule ministru al justiţiei?” Vă obligă Constituţia, domnule prim-ministru! Nu mai spuneţi că justiţia trebuie să fie independentă. Perfect, să fie, dar justiţia trebuie să fie şi dreaptă, justiţia trebuie spălată şi reparată după regimul Băsescu. Dumneavoastră nu aţi făcut decât să păstraţi oamenii şi să-i lăsaţi butoanele – sau poate, cine ştie, să le şi folosiţi.

Victor Ponta: Doamna Stancu, vă înţeleg supărarea; îmi pare rău, procurorii sunt magistraţi – dacă citiţi Constituţia -, nu sunt funcţionari publici, nu sunt în subordinea guvernului, nici a ministrului justiţiei. Dacă vreţi, vin la o emisiune şi discutăm despre cum trebuie să arate raporturile între guvern şi justiţie…

Mihai Gâdea: Ce spuneţi?! Domnule prim-ministru, articolul din Constituţie…

Victor Ponta: Nu, sincer, cred că e inutilă această dezbatere atâta timp cât nu sunt în studio şi nu avem textul în faţă. Am fost magistrat, procuror, şi nu am fost în subordinea guvernului, în perioada 1995-2001; la fel nu se întâmplă acum. Dacă propuneţi să schimbăm un sistem prin care procurorii să fie în partea executivă, aşa cum se întâmplă în alte ţări, sunt de acord să discutăm acest lucru. Dar, azi vorbind, cu toată supărarea dumneavoastră, pe care o înţeleg, o iau eu, dacă vreţi neapărat, nu se află în subordinea guvernului. Şi dacă mă întrebaţi pe mine, nici nu e bine să fie.

Mihai Gâdea: Mă opresc, domnule prim-ministru, pentru că este ruşinos ce faceţi. Cunoaşteţi Constituţia foarte bine. Eu în acest moment opresc dialogul cu dumneavoastră, pentru că mi-e ruşine mie de ruşinea dumneavoastră.

Victor Ponta: Îmi cer scuze dacă nu pot să vă răspund ce vă doriţi dvs. Vă răspund doar ce cred; şi aşa voi face tot timpul.

Mihai Gâdea: Domnule prim-ministru, am convenit într-o emisiune anterioară că în momentul în care vă veţi anunţa candidatura la prezidenţiale, în ziua respectivă sau în seara respectivă sunteţi invitatul meu. În seara respectivă, să ştiţi, vă anunţ de pe acum, care este viziunea dumneavoastră cu privire la modul în care justiţia ar trebui să funcţioneze în România.

Victor Ponta: Categoric da.

Mihai Gâdea: Este momentul în care să vorbim despre acest lucru, este momentul în care să ne întrebăm dacă procurorii trebuie să rămână magistraţi sau dacă procurorii ar trebui să fie pe varianta în care sunt în Germania. În Germania sunt funcţionari publici, nu sunt magistraţi; magistraţi sunt doar judecătorii. Sunt mai multe variante europene, pe care le putem discuta. Şi în acea seară poate că ar fi un moment foarte bun, printre alte lucruri cu privire la viziunea pe care o aveţi pentru România, ce aţi vrea să schimbaţi în România dintre lucrurile devastate în ultimii zece ani de zile, acesta cred că este un subiect important.

Victor Ponta: Sunt cu totul de acord şi nu pretind că eu ştiu cum e mai bine, într-un fel sau altul. Vă spun doar cum este azi în România şi, dacă rezultă că trebuie să schimbăm ceva, categoric că eu pot să-mi spun punctul de vedere. Nu sunt deţinătorul adevărului. Sunt argumente pro şi contra oricărui subiect, dar cred într-adevăr că, aşa cum spunea şi doamna Stancu, justiţia nu trebuie doar să aplice legea, ci să facă dreptate. Haideţi să vedem cum din aplicarea legii se face dreptate. Ăsta e un subiect foarte important şi cred că, prin tot ceea ce se întâmplă în aceste zile, măcar oamenii au dreptul să afle şi să gândească cu mintea lor.

Mihai Gâdea: Mulţumesc foarte mult!

Oana Stancu: Mihai, numai o clipă – îmi cer iertare. Nu pentru domnul Ponta – am convingerea că dumnealui cunoaşte Constituţia foarte bine -, ci pentru telespectatori, Articolul 132 din Constituţie: “Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”. Ce înseamnă control ierarhic, dacă nu să îl cheme Cazanciuc pe procurorul general şi să-l întrebe…?

Mugur Ciuvică: Între ei, doamnă Stancu, au controlul ierarhic. Haideţi să părăsim subiectul ăsta, că avem cu Bercea… Ministrul are autoritate, ei au, ierarhic, între ei. Kovesi îl conduce pe… – cum îl cheamă, cheliosul ăla pe care au vrut să-l dea afară şi l-a ţinut Băsescu în funcţie… Papici! Papici o controlează pe adjuncta lui Papici, adjuncta lui Papici pe… până la portar.

Oana Stancu: Este interpretarea pe care o faceţi dumneavoastră, domnule Ciuvică, în acest moment. Mi se pare că textul este fără interpretări, este foarte clar.

Mugur Ciuvică: Avem chestiuni importante! Până schimbă domnul Ponta Constituţia, mai vedem. Iar autoritatea, într-adevăr, nici eu nu aş vrea să trăiesc în ţara în care ministrul justiţiei dictează anchete.

Oana Stancu: Dar e în regulă să trăiţi în ţara în care dosarul lui Mircea Băsescu este trimis aşa cum este trimis în judecată şi nimeni nu face nimic?!

Mugur Ciuvică: Nu, pentru că lucrurile nu funcţionează acuma. Asta este altceva, că nu face nimic; dar nu face nimic nu pentru că nu respectă Constituţia, ci pentru că s-a creat un sistem, zece ani de zile, care favorizează lucrurile astea.

Mihai Gâdea: Domnule prim-ministru, mai aveţi să adăugaţi ceva?

Victor Ponta: Nu, decât că toate deciziile Curţii Constituţionale şi ale instanţelor de judecată sunt în sensul celor spuse de domnul Ciuvică, în sensul în care controlul ierarhic îl face procurorul şef. De aceea, procurorul general, domnul Niţu, a declanşat azi nu ştiu ce verificări. Nu are voie să facă un membru politic al guvernului acest control ierarhic. Autoritatea, este vorba de autoritatea statului, aşa cum ştiţi foarte bine, şi învestirea cu formule executorii ale unor hotărâri judecătoreşti se face sub autoritatea preşedintelui.

Mihai Gâdea: La ce e bună autoritatea ministrului justiţiei? Explicaţi-ne! Dacă spuneţi că există decizii ale Curţii Constituţionale în acest sens – eu nu le cunosc; o să încerc să studiez, să văd despre ce e vorba -, spuneţi dumneavoastră în această seară la ce e bună autoritatea ministrului justiţiei. Ce poate face cu ea?

Victor Ponta: Îl rog pe domnul Cazanciuc să vin la dumneavoastră la emisiune să vă prezinte toate deciziile şi…

Mihai Gâdea: Sunteţi fost procuror şi primul ministru al României, domnule prim-ministru; nu încercaţi să pasaţi. Pentru telespectatori, nu pentru mine, spuneţi ce poate să facă ministrul justiţiei…

Victor Ponta: Doamnă Stancu, eu cred că cei mai mulţi dintre telespectatori au înţeles. Eu am încercat să vă explic pe înţelesul unui nejurist. Păi controlul ierarhic este vorba de procurorul şef de secţie.

Mihai Gâdea: Şi autoritatea ministrului justiţiei, insist, la ce e bună? Ce poate face?

Victor Ponta: Autoritatea statului, în sensul în care…

Mihai Gâdea: Nu, Constituţia zice “sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Victor Ponta: Doamna Stancu, iertaţi-mă, dar zău că încerc să vă spun ca să fie foarte clar. E vorba de autoritatea publică, pentru că procurorii nu sunt o entitate juridică de drept privat; şi se face sub o autoritate. Dar nu înseamnă ca sub autoritate te duci şi le dai ordin – şi aici în discuţia pe care o vom avea, şi pe 29 şi după aceea, despre cum vedem viitorul justiţiei, eu nu vreau…

Oana Stancu: Bine, domnule prim-ministru, am înţeles, nu poate să facă asta; dar ce poate să facă cu ea? Definiţi-ne, foarte scurt, un exemplu daţi-mi, ce face domnul ministru al justiţiei Cazanciuc, numit de mine “moluscă” – îmi cer iertare, dar eu aşa îl văd, ca unul care nu mişcă, nu face nimic -, ce face cu autoritatea asta? Ce poate să facă?

Victor Ponta: Două lucruri face ministrul justiţiei, şi guvernul după aceea: propune parlamentului modificările legislative care privesc sistemul de justiţie şi, în al doilea rând, asigură funcţionarea administrativă în aşa fel încât orice om din această ţară sa aibă o judecătorie, un tribunal, un parchet la care să se adreseze.

Oana Stancu: Aia înseamnă că procurorii îşi desfăşoară potrivit principiului “aşa, aşa, şi sub autoritatea…”? Mulţumesc, domnule prim-ministru. De data asta chiar mă opresc.

Victor Ponta: Şi eu vă mulţumesc că, chiar dacă nu sunteţi de acord, măcar sunteţi deschisă să înţelegeţi cum funcţionează nişte instituţii publice. Mulţumesc mult de tot.

Mihai Gâdea: Mulţumesc mult, o seară bună.

Victor Ponta: Seară bună

 

 

C.A. 

Patriarhia reacționează după interzicerea pelerinajelor de Sfântul Andrei

Patriarhia Română reacționează după ce solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a permite pelerinajul de Sfântul Andrei a fost respinsă, susținând că Secretariatul de Stat pentru...

Sfatul lui Orban către ÎPS Teodosie, după interzicerea pelerinajelor de Sfântul Andrei

Premierul Ludovic Orban i-a transmis un mesaj ferm ÎPS Teodosie, după ce arhiepiscopul Tomisului îi scrisese că nu va îngădui ca dreptul de a-l...

Topul celor mai sigure țări în vremea pandemiei COVID. Pe ce loc se află România

În timp ce state puternic dezvoltate sunt copleșite de explozia de cazuri COVID, obligându-le la restricții drastice și carantină, alte țări, inclusiv națiunile în...

Rețea de permise auto false. Cu cât se vinde un document. 1 milion de euro descoperit la percheziții

O rețea de falsificatori de permise auto a fost descoperită de polițiști și procurori, având ramificații în mai multe județe ale României. Autoritățile judiciare au...

Promisiuni ascunse în programul de guvernare al PNL? Ce domenii economice ar putea fi afectate fiscal

Una dintre promisiunile electorale ale PNL, menționată în programul de guvernare pentru perioada 2021-2024, se referă la fiscalitate, respectiv la menținerea taxelor la nivel...