Oana Schmidt-Hăineală, numită de Tudorel Toader șef al Corpului de control al ministrului justiției

Fosta şefă a CSM, procuroarea Oana Schmidt-Hăineală a fost numită, vineri, de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, în funcţia de șef al Corpului de control.

Numirea Oanei Hăineală în această funcţie s-a făcut prin ordinul direct al ministrului, fără acordul Consiliului Superior al Magistraturii, care nu este prevăzut de lege. Hăineală va va fi subordonată direct ministrului justiţiei, putând face verificări prealabile în materie disciplinară față de judecători sau procurori.

La sfârşitul anului, magistraţii Curţii Supreme au anulat decizia Secţiei pentru procurori CSM, prin care au retras-o pe Oana Hăineală de la Ministerul Justiţiei, la solicitarea procurorului general, măsura fiind luată în contextul anchetei privind adoptarea Ordonanţei 13.

„Admite contestaţia formulată de Schmidt – Hăineală Oana Andreea împotriva Hotărârii nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii. Anulează Hotărârea nr. 257 din 21 martie 2017 a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii Anulează Hotărârea nr.51/3.02.2017 a Secţiei pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Obligă intimatul la plata sumei de 3000 lei reprezentând cheltuieli de judecată către contestatoare”, a decis definitiv instanţa supremă.

Consecinţa a fost revenirea Oanei Hăineală în cadrul Ministerului Justiţiei, după ce fusese retrasă la solicitarea procurorului general Augustin Lazăr, în timpul scandalului privind OUG 13.

Andrei Tudor

NICIUN COMENTARIU