8.4 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 1:41

Oana Hăineală are șanse să devină primul procuror președinte al CSM. UPDATE

spot_img

UPDATE 14:30

Procurorul DIICOT, Gheorghe Muscalu, și-a anunțat intenția de a candida la funcția de vicepreședinte al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își va alege vineri noua conducere. Până acum, și-a anunțat oficial candidatura la funcția de președinte doar judecătorul Bucurel Mircea Aron, reprezentantul în Consiliu al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Deși ar putea fi considerată o premieră în istoria instituției, procurorul Oana Hăineală (actualul vicepreședinte) se consideră însă câștigătoare a acestui fotoliu.

Și asta, în urma unui lobby intens făcut chiar de Daniel Morar, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție, acum delegat procuror general adjunct al României.

Luptă strânsă pentru fotoliul de președinte
Potrivit practicilor, candidaturile pentru cele două funcții de conducere se pot depune chiar și după începerea ședinței de plen, înainte de votul vizând alegerea președintelui și vicepreședintelui. Candidații au nevoie de votul a 10 din cei 19 membri CSM.

Niciun procuror nu a ocupat până acum și funcția de președinte, mai ales pentru că Ministerul Public are mai puțini reprezentanți în Consiliu. De data aceasta, taberele politice și de interese marchează firavul echilibru al votului.

Noul CSM – instituție a cărei componență s-a schimbat de cel puțin patru ori după momentul alegerilor – pare să fi intrat definitiv sub influența magistratului anticorupție Daniel Morar. A demonstrat-o votul dat pentru cei doi procurori propuși drept șefi ai Ministerului Public, dar și siguranța cu care actualul vicepreședinte Oana Hăineală se vede deja primul procuror din istoria CSM care ocupa și funcția de președinte al forului.

Calculul Oanei Hăineală a ajuns și la urechile mai multor magistrați care o susțin pentru noua funcție. Iată și împărțirea voturilor, făcută după conștiință sau cunoștință, însă trebuie ținut cont de faptul că această variantă rămâne una de culise până vineri, la ora 10.00, când se va discuta punctul 5 de pe ordinea de zi a CSM, respectiv, alegerea noilor șefi.

VOTURI SIGURE PENTRU OANA HĂINEALĂ

1. Oana Hăineală
2. Daniel Morar – principalul susținător al Oanei Hăineală. Morar a fost și cel care a făcut cel mai intens lobby după “spectacolul” oferit publicului la interviul susținut de candidații propuși de ministrul Mona Pivniceru pentru funcțiile de procuror general și procuror șef al DNA.
3. Gheorghe  Muscalu – procuror DIICOT
4. Bogdan Gabor – prim-procuror adjunct in cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș.
5. Florentina Gavadia – prim-procuror al Parchetului Judecătoriei Sector 6.
6. Elena Hach – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov.
7. Alina Ghica – preşedinta Secţiei de contencios-administrativ şi fiscal a Curții de Apel Bucureşti.

VOTURI CATEGORICE PENTRU MIRCEA ARON

1. Bucurel Mircea Aron –  reprezentant al ICCJ
2. Mona Pivnicieru – ministrul Justiției
3. Cristi Vasilică Dănileț

4. Nicolae Horațiu Dumbravă
5. Alexandru Șerban
6. Toni Neacșu
7. Badea Marius Tudose

VOTURI CARE VOR ÎNCLINA BALANȚA

1. Mona-Lisa Neagoe – președinte Tribunalul București

2. Livia Doina Stanciu – președinte ICCJ
3. Adrian Bodea – ICCJ

4. Corina Adriana Dumitrescu – reprezentant al societății civile
9. Daniela Ciochină – reprezentant al societății civile