7.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 9:34
No menu items!

Oamenii lui Marcel Opriș „lovesc” din nou. Femeie moartă după ce ambulanța a fost trimisă greșit. STS își recunoaște vina

spot_img

Opris_Marcel_SZ

  • UPDATE

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) își recunoaște vina în cazul incidentului produs în județul Iași, în noaptea de 20 aprilie, când o femeie a murit după ce ambulanța a ajuns la ea cu întârziere pentru că a fost trimisă greșit.

Într-un comunicat de presă transmis joi seara, reprezentanții STS admit că operatorii au localizat adresa abia după 32 de minute și după ce au redirecționat către ambulanță, fără să verifice și încălcând protocolul în privința localizării, alte patru apeluri către 112 pentru același caz.

La 21 aprilie 2014, ora 02.54,  la Centrul 112 Iaşi a fost recepţionat un apel, de la un terminal cu serviciu preplătit, apel identificat ca urgenţă medicală pe strada Eternitate la nr. 75, pe care operatorul l-a  transferat către Serviciul de Ambulanţă Iaşi.

La primirea datelor referitoare la adresa evenimentului operatorul 112 nu a solicitat şi informaţia cu privire la localitate, considerând că adresa este în Iaşi, strada Eternitate fiind una foarte bine cunoscută în municipiu, dar, de fapt, evenimentul era pe o stradă cu acelaşi nume însă în localitatea Hârlău.

La ora 03.06 un nou apel, de la alt număr de telefon, al unui terminal cu serviciu preplătit, a fost recepţionat de către acelaşi operator 112 care, cunoscând cazul, l-a  transferat către dispeceratul Serviciului de Ambulanţă, fără a solicita alte informaţii.

La 03.11 şi  03.16 au fost recepţionate noi apeluri, referitoare la acelaşi caz, dar de către un alt operator 112. Fiind iniţiate de la acelaşi număr de telefon, apelurile au fost asociate cazului anterior şi acest operator 112 le-a  transferat tot către dispeceratul Ambulanţei, fără a solicita alte detalii. Ambulanţa a confirmat solicitantului faptul că a fost alocată o maşină de intervenţie.

La ora 03.26, un alt apel pentru acelaşi caz, dar de la un terminal înregistrat la o adresă din localitatea Hârlău, a fost recepţionat în Centrul 112. De această dată, urmare discuţiei cu apelantul şi a aplicării procedurilor de localizare, operatorul 112 a constatat că evenimentul are loc în Hârlău. Apelantul a fost transferat către Serviciul de Ambulanţă Iaşi, cu datele de localizare corespunzătoare evenimentului, la caz fiind alocat un nou echipaj.

La 03.36 a fost recepţionat un apel de la un membru al echipajului medical care a informat dispeceratul Ambulanţei Iaşi despre decesul persoanei pentru care se solicitase intervenţia.

Serviciul de Telecomunicații Speciale

comunicat de presă

Oficialii STS recunosc că proprii angajați au încălcat procedurile și au sesizat, în acest caz, Parchetul Militar. Aruncă însă o parte a vinovăției pe umerii angajaților Serviciului Județean de Ambulanță Iași și nu uită să precizeze că ambulanța a fost trimisă corect, din punct de vedere al adresei (sic!). În plus, promit să-și reinstruiască personalul pentru ca acesta să respecte procedurile în astfel de cazuri.

Conform Metodologiei privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU), atât operatorii din Centrele 112, cât şi cei din dispeceratele de Ambulanţă aveau obligaţia să verifice informaţia de localizare prin folosirea facilităţilor platformei IT a sistemului. Procedurile specifice nu au fost aplicate, nefiind executate întocmai prevederile art. 2 alineatele 1 şi 5 din metodologia amintită (document disponibil public pe www.112.ro).

Întrucât persoana pentru care se solicitase intervenţia a fost găsită decedată  de către  echipajul trimis corect, din punct de vedere al adresei, Parchetul Militar a fost sesizat pentru efectuarea de cercetări în vederea stabilirii unui eventual raport de cauzalitate între decesul persoanei şi modul în care au acţionat operatorii Centrului pentru Apel Unic de Urgenţă 112 Iaşi şi cei ai dispeceratului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Iaşi.

Regretăm decesul oricărei persoane. Aceste erori nu constituie caracteristica modului de acţiune pentru soluţionarea apelurilor 112, iar în perioada următoare, întreg personalul va fi reinstruit cu privire  la respectarea întocmai a procedurilor de lucru.

Serviciul de Telecomunicații Speciale

comunicat de presă

O femeie din judeţul Iaşi a murit după ce ambulanţa a ajuns la locuinţa ei cu 40 de minute întârziere, pentru că a fost trimisă la o adresă greșită. Directorul Serviciului de Ambulanță Județean Iași, Florin Agapi, spune că greșeala este a Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), care nu a respectat protocolul și nu a localizat exact apelul inițial, primit la 112.

Incidentul a avut loc în noaptea de 20 aprilie, când un bărbat din localitatea Hârlău a sunat la 112 şi a cerut intervenţia unei ambulanţe pentru soţia sa care îşi pierduse cunoştinţa. Bărbatul a indicat doar numele străzii unde locuieşte, respectiv strada Eternitatea de lângă Cimitirul Eternitatea, fără să menţioneze numele localităţii.

Solicitarea a fost făcută de către soţ care menţiona că nu prea mai are baterie la telefon. Când s-a sunat înapoi, nu am reuşit să vorbim cu el fiindcă i s-a închis telefonul. El a dat la 112 adresa respectivă și, la 112, s-a înregistrat în loc de Hârlău, Iaşi. Mai este o stradă Eternitatea lângă un cimitir Eternitatea şi la Galaţi, bine că nu ne-au trimis acolo! Oricum, am trimis maşina, nu a fost găsit cel care solicita şi am fost sunaţi de către un agent de poliție din Hârlău, care a cerut din nou o ambulanţă la aceeaşi adresă. Ambulanţa a ajuns după 30 de minute, femeia a fost găsită decedată, însă după necropsie s-a descoperit că avusese un anevrism cerebral, deci chiar dacă am fi ajuns la timp nu se mai putea face nimic. (…)Este obligaţia lor (a STS – n.r.), prin protocol, să localizeze exact apelul şi face parte şi din metodologia de înregistrare a apelului şi de transmitere a datelor de identificare. Nu ştim de ce nu s-a întâmplat asta, întrebaţi la STS sau la 112, noi ne-am dus unde am fost trimişi.

 Florin Agapi

director, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi

La rândul ei, Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului Iași, a declarat că la faţa locului a fost trimis și un echipaj pentru a determina cauzele care au provocat moartea femeii. În plus, șoferul ambulanței a fost amendat după ce s-a bătut cu soțul victimei.

S-a deschis un dosar penal pentru lovire în cazul ambulanţierului. A fost un schimb de replici între cei doi şi bărbatul ar fi fost agresat fizic. S-a decis şi aplicarea unei amenzi de 200 de lei. Continuăm cercetările să vedem care au fost circumstanţele în care a murit femeia.

Anca Vîjiac

purtător de cuvânt, Inspectoratul de Poliție al Județului Iași

Raluca Dan