joi, 25 februarie 2021 - 4:07

Oamenii înalţi au o probabilitate mult mai mare de a se îmbolnăvi cancer, spun cercetătorii

 

Bărbaţii şi femeile înalţi au o probabilitate mult mai mare să se îmbolnăvească de cancer, comparativ cu oamenii scunzi, conform unui studiu major care pune legătura dintre înălţime şi cancer într-o lumină nouă.

Cercetătorii din Suedia au constatat faptul că riscul femeilor de a dezvolta orice fel de cancer creşte cu 18% pentru fiecare 10cm în plus în înălţime, în timp ce riscul bărbătilor creşte cu 11% – cu toate că înălţimea nu reprezintă un factor atât de riscant precum fumatul, obezitatea şi regimul alimentar nesănătos.

Dr. Emelie Benyi, de la Institutul Karolinska, care a condus studiul, a spus că există mai multe motive pentru această legătură: “Unul ar fi faptul că persoanele mai înalte au un număr mai mare de celule în corp, celule ce s-ar putea transforma în cancer. Un alt factor ar putea fi, de asemenea, faptul că indivizii înalţi au un aport de energie mai mare, lucru ce a fost legat de cancer în trecut”

Studiul a analizat datele a 5.5 milioane de persoane născute între anii 1938 şi 1991, cu înălţimi cuprinse între 100cm şi 225cm.

Evaluând impactul înălţimii asupra diverselor tipuri de cancer, cercetătorii au descoperit faptul că cel mai mare risc îl reprezintă cancerul de piele, posibilitatea apariţiei sale crescând cu până la 30% pentru fiecare 10cm în plus în înălţime. De asemenea, riscul dezvoltării cancerului la sân creşte cu 20%.

“Mecanismele acestui efect nu sunt clare şi merită să fie studiate. Ar putea fi cauzat de faptul că hormonii de creştere (în ceea ce priveşte înălţimea) stimulează într-un fel celulele canceroase, însă detaliile lipsesc” – Prof. Jack Cuzick, director al Institutului Wolfson de Medicină Preventivă

Octavian Cătuşanu