Oamenii generalului Opriş pun în pericol securitatea informatică a Cotroceniului

Opris_Onaca_SZ

Încă din luna februarie, Sursa Zilei a arătat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) întârzie de doi ani realizarea noului site al Administraţiei Prezidenţiale, deşi licitaţiile pentru noul pachet grafic – singura parte a site-ului realizată de către o firmă privată – au fost încheiate în 2012.

Dacă în urmă cu doi ani, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu ne explica modul în care se realizează site-ul, „partea tehnică” revenind în sarcina STS, descoperim acum, când site-ul Cotroceniului a fost „spart” de un aşa-zis hacker, că întârzierile oamenilor lui Marcel Opriş generează serioase riscuri de securitate informatică pentru instituţiile statului.

Câștigătorul licitației ne-a predat o machetă de site în luna octombrie (2012 – n.r.) dacă nu greșesc, aceasta era partea sa. Urmează ca Serviciul de Telecomunicații Speciale să codeze noul site pe grafica care a fost aleasă

Bogdan Oprea
purtător de cuvânt al Președinției

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât, conform specialiştilor consultaţi de Sursa Zilei, site-ul presidency.ro a fost spart de o persoană având cunoştinţe minime în domeniul IT, familiarizata doar cu tenicile rudimentare de phishing” sau skimming”.

Prejudiciul, cel puţin de imagine, a fost produs, iar oficialii întârzie să indice vinovaţii. Cu toate acestea, este pentru a doua oară în cursul aceluiaşi an când instituţia condusă de generalul Marcel Opriş se află în mijlocul unui scandal de presă, după tragicul accident din Munţii Apuseni.

Jeni Stănciulescu

NICIUN COMENTARIU