25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:35
No menu items!

Oamenii generalului Opriş pun în pericol securitatea informatică a Cotroceniului

spot_img

Opris_Onaca_SZ

Încă din luna februarie, Sursa Zilei a arătat că Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) întârzie de doi ani realizarea noului site al Administraţiei Prezidenţiale, deşi licitaţiile pentru noul pachet grafic – singura parte a site-ului realizată de către o firmă privată – au fost încheiate în 2012.

Dacă în urmă cu doi ani, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu ne explica modul în care se realizează site-ul, „partea tehnică” revenind în sarcina STS, descoperim acum, când site-ul Cotroceniului a fost „spart” de un aşa-zis hacker, că întârzierile oamenilor lui Marcel Opriş generează serioase riscuri de securitate informatică pentru instituţiile statului.

Câștigătorul licitației ne-a predat o machetă de site în luna octombrie (2012 – n.r.) dacă nu greșesc, aceasta era partea sa. Urmează ca Serviciul de Telecomunicații Speciale să codeze noul site pe grafica care a fost aleasă

Bogdan Oprea
purtător de cuvânt al Președinției

Situaţia este cu atât mai delicată cu cât, conform specialiştilor consultaţi de Sursa Zilei, site-ul presidency.ro a fost spart de o persoană având cunoştinţe minime în domeniul IT, familiarizata doar cu tenicile rudimentare de phishing” sau skimming”.

Prejudiciul, cel puţin de imagine, a fost produs, iar oficialii întârzie să indice vinovaţii. Cu toate acestea, este pentru a doua oară în cursul aceluiaşi an când instituţia condusă de generalul Marcel Opriş se află în mijlocul unui scandal de presă, după tragicul accident din Munţii Apuseni.

Jeni Stănciulescu