12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 13:35

Oamenii de ştiinţă vor lovi un asteroid pentru a proteja Pământul de un viitor dezastru

spot_img

 

Două nave spaţiale vor încerca să schimbe traiectoria unui asteroid, pentru a testa opţiunile omenirii în cazul în care soarta Pământului ar fi vreodată ameninţată de o coliziune cu o piatră spaţială.

Aida, o misiune comună SUA-Europa, va trimite o navă spaţială de mici dimensuni care se va prăbuşi în piatra numită Didymoon. Acest asteroid nu reprezintă o ameninţare (este mult prea mic) însă misiunea va fi un test important în urma căruia vom afla dacă planurile noastre actuale ar funcţiona în eventualitatea unui asteroid care se îndreaptă spre planeta noastră.

Didymoon face parte din sistemul binar de asteroizi numit Didymos. Didymoon, având un diametru de 170m, orbitează în jurul corpului mai mare, cu diametrul de 800m.

Navele vor fi lansate în Octombrie, 2020. Se preconizează că vor ajunge pe Didymoon în Mai, 2022.

NASA va trimite una dintre navele spaţiale în misiunea numită DART. Aceasta va trage cu o sondă în Didymoon pentru a încerca să îi schimbe traiectoria. Cealaltă navă va fi trimisă în misiunea AIM. Aceasta va zbura în jurul asteroidului şi va observa efectele misiunii DART. În acelaşi timp, îi va măsura masa şi densitatea şi va trimite un robot pe Didymoon, care îi va analiza interiorul.

“Pentru a proteja Pământul de un impact catastrofal, mai întâi trebuie să înţelegem asteroizii mult mai bine – din ce sunt făcuţi, structura şi originea lor, precum şi modul în care aceştia răspund la coliziuni” – Dr. Patrick Michel, Agenţia Spaţială Europeană

Didymos a trecut la doar 7.71 milioane de kilometri pe lângă Pământ în 2003.

Octavian Cătuşanu