16.6 C
București
miercuri, 22 septembrie 2021 - 20:04

Oamenii de afaceri sunt înspăimântați de politicieni

spot_img

Principala problemă a mediului de afaceri constă în dependenţa excesivă de mediul politic, a declarat, joi, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, la Bucharest Forum 2012, eveniment organizat de Institutul Aspen România care a adăugat că oamenii de afaceri aşteaptă “cu spaimă” surprizele neplăcute ale politicienilor,

El a deplâns faptul că în mediul de afaceri a început să se gândească şi să depindă excesiv de mult de politică. Afacerile, spune Florin Pogonaru,  nu mai depind de pieţe, ci de decizia politică.

Preşedintele AOAR a precizat că în România, perioada de criză a adus cinci traume majore ce trebuie depăşite, iar soluţia va veni dintr-un pact economic al clasei politice pentru stabilizarea şi dezvoltarea mediului economic.

“Prima traumă pe care societatea a suferit-o în aceşti ani este că, după perioada de boom, în care s-a creat o clasă mijlocie, acum suntem într-o perioadă în care clasa mijlocie sărăceşte. Revoluţiile nu le fac săracii, ci nemulţumiţii. Scăderea creşterii economice, a PIB-ului fac ca plăcinta care se împarte la nivelul social să se micşoreze”, a spus Pogonaru.

El a mai spus că accentuarea dezechilibrului demografic şi proporţia mică a celor care lucrează reprezintă cea de a doua traumă economică.

‘Pe agenda politică românească nimeni nu discută în mod real problema locurilor de muncă pentru tineri, pentru că întotdeauna voturile le aduc pensionarii’, a adăugat preşedintele AOAR.

Potrivit sursei citate, a cincea traumă vizează deplasarea centrilor de putere şi depersonalizarea politicianului care îşi caută legitimitatea la nivel extern şi nu la cel intern.