29.9 C
București
duminică, 24 septembrie 2023 - 16:02
No menu items!

Oamenii de afaceri Dinu Pescariu, Claudiu Florică și fostul ministrul Gabriel Sandu scapă de unul din dosarele Microsoft

spot_img

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să înceteze unul dintre procesele penale față de patru inculpați celebri dintr-un dosar privind achiziția de licențe Microsoft. Oamenii de afaceri Dinu Pescariu, Claudiu Florică, Călin Tatomir și fostul ministru Gabriel Sandu scapă de aceste acuzații pe motiv că faptele respective au mai fost cercetate de procurori.

Decizia ÎCCJ de luni nu este însă defintiivă, ea putând fi atacată cu apel în 10 zile.

Un alt inculpat, Cătălin Tatomir, a fost achitat prin aceeași sentință.

„In dosarul cu nr 2607/1/2017 inculpați Sandu Gabriel, Pescariu Dinu, Florica Claudiu. Cu unanimitate, în temeiul art.396 alin.1 şi 6 C.pr.pen. cu ref. la art.16 alin.1 lit. i comb. cu art.6 (ne bis in idem) C.pr.pen. încetează procesul penal faţă de inculpaţii PESCARIU DINU MIHAIL şi FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cu majoritate, încetează procesul penal faţă de inculpatul SANDU GABRIEL pentru infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cu majoritate,  achită pe inculpatul TATOMIR CĂLIN pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cu majoritate, lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de partea civilă AUTORITATEA PENTRU DIGITALIZAREA ROMÂNIEI. În temeiul art.397 alin.5 C.pr.pen. menţine măsurile asigurătorii dispuse în cursul urmăririi penale. În temeiul art.397 alin.5 teza ultimă C.pr.pen. atrage atenţia părţii civile AUTORITATEA PENTRU DIGITALIZAREA ROMÂNIEI că măsurile asigurătorii încetează de drept dacă nu introduce acţiune în faţa instanţei civile în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. V. Cu unanimitate, achită pe inculpatul FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru infracţiunea de spălarea banilor. Cu majoritate, achită pe inculpaţii: PESCARIU DINU MIHAI pentru infracţiunea de spălarea banilor, FLORICĂ CLAUDIU IONUŢ pentru infracţiunea de spălarea banilor şi TATOMIR CĂLIN pentru infracţiunea de spălarea banilor. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii pentru procuror, inculpaţi, partea civilă şi partea responsabilă civilmente”, este minuta ședinței ÎCCJ. 

Procurorii DNA l-au acuzat pe Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor, că  ar fi achiziționat ilegal licențele Microsoft, la instigarea lui Claudiu Florică și Dinu Pescariu.

M. Nedelcu