6.5 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 4:23

Oamenii de ştiinţă vor putea „vedea” 13.5 miliarde de ani în trecut.VIDEO

spot_img

Cel mai puternic telescop din lume va fi lansat în 2018

jwst telescop

NASA construieşte cel mai mare telescop creat vreodată, ce va oferi oamenilor de ştiinţă ocazia să „privească” evenimente cosmice care au avut loc în urmă cu 13.5 miliarde de ani – la doar 220 de milioane de ani după Big Bang. Numit Telescopul Spaţial James Webb (JWST), va fi de 100 de ori mai puternic faţă de renumitul Telescop Hubble şi se presupune că va fi operaţional în următorii trei ani.

„Ce va face Webb de fapt va fi examinarea primelor galaxii ale Universului”, a declarat Mark Clampin, membru al proiectului, la Centrul de Zbor Spaţial Goddard. „Vom putea, de asemenea, cu aceste capacităţi, să privim în cele mai întunecate părţi ale Universului, unde noi stele se nasc constant”, a spus el.

JWST include o oglindă de 6.5 metri în diametru, de trei ori mai mare ca cea a Telescopului Hubble, şi capacitatea de a absorbi de 70 de ori mai multă lumină. Acesta va include patru camere şi spectrometre. Spectrometrele sunt proiectate pentru a absorbi lumina, a împărţi-o în elementele sale spectrale, pentru ca mai apoi să digitalizeze semnalul ca o funcţie de lungime de undă pentru a fi interpretat de către oamenii de ştiinţă.

„Avem senzori la bord, echipamente la bord ce ne vor permite să studiem atmosferele planetelor prin interpediul spectroscopiei, deci vom putea înţelege compoziţia acelor atmosphere”, a spus Matt Greenhouse, om de ştiinţă participant la proiectul JWST. „Am putea face mari progrese în căutarea de viaţă”.

jwst_telescop

Spre deosebire de Hubble, care şi-a petrecut ultimul sfert de secol orbitând Pământul, Telescopul Spaţial James Webb va merge până la unul dintre punctele Lagrange – un set de cinci puncte de echilibru în fiecare sistem Pământ-Lună – la 1.5 milioane de kilometri depărtare. Acest lucru îl va plasa la o distanţă suficientă faţă de Soare, astfel încât nu va fi nici prea cald, va fi ‘adăpostit’ de radiaţiile solare şi “nu va fi orbit de propria sa lumină infra-roşie”, a declarat Jean-Louis Santini pentru AFP.

„Va urmări Pământul şi Soarele pe parcursul anului. Deci va orbita în jurul Soarelui, odată cu Pământul”, a declarat Greenhouse. „La fel cum Hubble a rescris manualele, la fel o va face si Webb din nou”.

Telescopul Webb va fi lansat în Octombrie, 2018.

[embed}https://www.youtube.com/watch?v=X1m68NSaTYs[/embed]

Octavian Cătușanu