1.4 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 9:18
No menu items!

O solicitare oficială de rachete din partea Turciei este o urgență pentru NATO

spot_img

racheta patriot

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO a afirmat luni în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai apărării, la Bruxelles că o solicitare a Turciei pentru desfăşurarea de rachete Patriot la frontiera turco-siriană va fi considerată “prioritară”.

“Turcia nu a depus o cerere oficială (pentru desfăşurarea rachetelor), dar dacă o va face aceasta va fi considerată prioritară”, a declarat Rasmussen, alianţa fiind gata să ofere asistenţă Turciei, ţară membră NATO, în situația în care conflictul din Siria se apropie de teritoriul său.

“Situaţia de-a lungul frontierei dintre Siria şi Turcia este un subiect de mare preocupare. Dispunem de toate planurile necesare pentru a apăra Turcia dacă situaţia o impune, iar aceste planuri vor fi modificate dacă va fi cazul pentru a asigura o apărare şi o protecţie eficiente ale Turciei”, a subliniat secretarul general al NATO.

Ministrul german al apărării, Thomas de Maiziere a afimat că Germania este pregatită să trimită rachete de tip Patriot la frontiera turco-siriană, însă doar după formularea unei cereri oficiale din partea Ankarei.

Prevederile articolului 5 al Tratatului Nord-Atlantic, actul fondator al NATO, susțin că “părţile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare recunoscut de articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va da asistenţă părţii sau părţilor atacate, prin luarea în consecinţă, individual şi concertat cu celelalte părţi, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forţei armate, pentru a restaura şi a menţine securitatea zonei nord-atlantice”.