9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 0:33
No menu items!

O șansă pentru minerii din Valea Jiului: reconversia către regenerabile

spot_img

Încă din 2019, producătorii de energie regenerabilă, împreună cu Ministerul Energiei, au lansat proiectul Renewable Schools of Skills, care ajută minerii din bazinul Văii Jiului să acceadă la o nouă formă profesională de muncă, printr-un program de la distanță.

Rezultatele încep să se vadă, motiv pentru care s-a decis ca Centrul RESS din Constanța să fie replicat în Valea Jiului. Începând cu luna iulie a acestui an, vor fi instruiți la standarde internaționale peste 400 de persoane pe an. RESS pregătește anual peste 3.000 de persoane care asigură acum mentenanța și service-ul la multe din capacitățile eoliene instalate, dar și pentru alte proiecte din afara țării, dezvoltând astfel un nou concept – “Navigatorii Eolieni”.

Asociația Română pentru Energie Eoliană (Romanian Wind Energy Association – RWEA) continuă programul privind reconversia profesională a personalului angajat din zonele miniere și alte zone aflate în plină tranziție energetică, prin proiectul pilot inițiat în urmă cu doi ani, RenewAcad – Academia de Consiliere și Pregătire Profesională pentru Surse Regenerabile de Energie.

Astfel, RWEA și companiile membre au inițiat o campanie de centralizare a resurselor umane active la nivel național în domeniul energiei din surse regenerabile, analiza urmând să indice atât numărul angajațiilor actuali din domeniu, cât și necesarul preconizat a fi utilizat pentru viitoarele proiecte și competențele profesionale necesare.

Rezultatele vor fi corelate cu analiza angajaților din sectorul minier, pentru a identifica decalajul de competențe ale minerilor în comparație cu cele ale tehnicienilor din industria regenerabilelor.

Prin urmare, procesul de reconversie profesională din cadrul RenewAcad va putea fi derulat conform cerințelor angajatorilor din domeniu și pornind de la o mai bună cunoaștere a situației cursanților.

În România s-au instalat 3.000 MW în energia eoliană și 1.400 MW în energia fotovoltaică, asigurând peste 13% din producția totală de energie electrică în 2019. Energia din surse regenerabile are o pondere importantă în mixul energetic românesc, iar numărul angajaților a crescut considerabil în ultimii 10 ani, aceștia atingând o maturitate profesională și o experiență dovedită în dezvoltarea, operarea și mentenanța parcurilor eoliene și fotovoltaice.

Alexandru Moldovan