12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 12:14

O româncă îi învață pe olandezi limba română și să gătească românește

spot_img

Material prezentat de Fundația România Autentic

Lavinia Tanase

Lavinia Tănase este, o tânără română care a luat viaţa de la capăt în Olanda, unde a ajuns împreună cu familia sa, în urmă cu patru ani. Românca este un cofetar şcolit la cel mai important institut francez şi un promotor al tradiţiilor româneşti peste hotare. A pornit de la zero cu o mică afacere – torturi personalizate – şi predă cursuri de gătit, dar şi de limba română, potrivit romania-redescoperita.ro, care citează digi24.ro.

Este unul dintre motivele pentru care te poate bate gândul să pleci din ţară: vrei să le oferi copiilor şansa de a creşte într-o altă lume. Să îi fereşti de experienţele tale pe care vrei să le uiţi şi pe care n-ai avut cum să le eviţi. Pentru că „aşa stau lucrurile în România”, nu? Cel puţin deocamdată. Lavinia şi soţul ei au şi făcut-o. Au luat copiii şi s-au dus în Olanda. Era acum patru ani. Ea fusese jurnalist. Acum e cofetar.

Am început să gătesc nu doar pentru familie, ci și pentru ceilalți, în scurt timp tot mai multă lume a început să mă întrebe despre produsele mele. Îmi place mâncarea, mult de tot, visez tot timpul mâncare (râde), și îmi place să așez obiecte, îmi place să creez o scenă, să dau un pic de culoare acelui moment în care luăm masa, nu doar mâncăm

Lavinia Tănase

La început, bucătărea doar de plăcere. Apoi, a învăţat să facă asta ca la carte. Acum, are propria afacere pe care a pornit-o de la zero. Lavinia face şi vinde torturi ornate cu orhidee, bujori sau te miri ce personaj de desene animate, dar şi tarte, macarons ori dulciuri franţuzeşti.

Școala de la Paris a fost experiența mea de suflet, știam că mai voi întoarce cu magia savoir faire- ului francez. De atunci pun un pic de magie în torturile mele, un pic de magie franțuzească. Este foarte interesant când decorezi un tort de ciocolată, pentru că rezultatul este ca un bibelou

Lavinia Tănase

Lavinia mai face ceva în Olanda: îi învaţă pe străini să gătească mâncăruri româneşti, pâine şi dulciuri. Ţine astfel de cursuri la Şcoala Americană din Haga: „Este interesant pentru cei care vin, pentru că au surpriza să le deschidă ușa cineva îmbrăcat în costum tradițional românesc, este o ocazie să le povestesc cine sunt, cine suntem noi, ce înseamnă România”, mai spune Lavinia.

O altă activitate foarte importantă pentru Lavinia este predarea de cursuri de limba română pentru copii.

Petrec sâmbătă de sâmbătă cu acești copii, vorbim românește, gătim uneori românește

Lavinia Tănase 

În Olanda, întâmplările s-au legat frumos pentru Lavinia şi familia ei. A câştigat şi a economisit suficient, încât acum plănuieşte să îşi deschidă o cafenea. Despre româncă, s-a scris și un articol în publicaţia online „The Underground – Hague în the Spotlight”, intitulat „Poezia din spatele unui tort”.

Olimpia Diaconiuc