29.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022 - 0:01
No menu items!

O refugiată din Ucraina și-a recunoscut obiectele furate din casă pe un tanc rusesc:”Ăsta e boilerul meu!”

spot_img

O refugiată ucraineancă, aflată acum în Marea Britanie, și-a recunoscut obiectele din casa ei din Ucraina, într-o poză publicată după ce rușii au făcut noi cuceriri în estul țării, scrie BBC.

Alina Koreniuk a spus că o cutie care apare în poză conține un boiler nou pe care ucraineanca l-a cumpărat cu puțin timp înainte de izbucnirea războiului, dar pe care nu a mai apucat să îl monteze.

Poza a fost făcută în a doua parte a lunii mai și arată un tanc rusesc care traversează o zonă rezidențială recent bombardată din Popasna, oraș din regiunea Lugansk cucerit de ruși pe 8 aprilie.

Mulți ucraineni care locuiau în zone ocupate de ruși s-au plâns că le-au fost furate obiectele din casă. Când s-au retras de la Cernobîl, soldații ruși ar fi luat cu ei diverse obiecte mai mult sau mai puțin valoroase, cum ar fi computere, ceainice sau aparate de cafea, mai târziu ucrainenii acuzându-i că ar fi luat chiar și material radioactiv.

Koreniuk a spus că poza a fost făcută pe o stradă aflată la doar cinci minute de locuința ei.

Primul care a remarcat obiectele furate a fost soțul femeii. „El a spus: Vezi ceva ciudat la această poză? M-a întrebat dacă am văzut ceea ce a văzut el în (poză)”, a povestit Koreniuk.

În afară de boiler, alte obiecte de pe tanc includ o față de masă din casa de vară a familiei, cearceafuri cu personaje Disney pentru copii și o pătură roșie, a spus femeia.

Cuvertura de pat a fost folosită pentru a ascunde ceva, a adăugat Koreniuk, care crede că sub ea se afla probabil un televizor sau alte aparate electronice care au fost lăsate în urmă de familia ei atunci când au fost obligați să își abadoneze casa.

Koreniuk nu a fost surprinsă de ce a văzut în poză:„Reacția noastră a fost că vor fura orice nu au distrus. Ne așteptam ca locuințele din Popasna să fie prădate, ni s-a spus de multe ori despre asta.”

Koreniuk s-a mutat în Southwell, Nottinghamshire, împreună cu fiicele ei de 12, respectiv 8 ani, Kristina și Olga, beneficiind de programul guvernamental britanic „Case pentru Ucraina”. Gazdele lor sunt unele dintre primele persoane care s-au înscris în acest program.

Koreniuk, ofițer de poliție și fost psiholog de copii, a plecat din Popasna împreună cu copiii ei din 24 februarie, ziua în care rușii au invadat țara. Bombardamentele începuseră deja în regiune. Familia ei a luat foarte puține lucruri din casă atunci când au plecat. Mama, bunica și soțul ei au rămas în Ucraina, dar sunt în siguranță.

                                                                                                                  Adina Silav