16.4 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 10:56

O patinatoare de 15 ani a adus prima medalie de aur Rusiei, la Sochi

Yulia Lipnitskaya

Rusia a câștigat duminică seară prima sa medalie olimpică de aur, venită de la proba de echipe de patinaj artistic, după o evoluţie fulminantă a Yuliei Lipnitskaya, fetiţa în vârstă de 15 ani, noua vedetă a acestui sport, recentă campioană europeană.

Lipnitskaya a luat seara primul loc la dans, cu 141.51 de puncte – o fetiţă de numai 1,58 metri înălţime, slăbuţă – a reușit să le surclaseze pe adversarele sale mult mai masive, locul al doilea, fiind ocupat de americanca GracieGold, 129,38 de puncte.

Cele 10 puncte aduse de Lipnitskaya în clasamentul pe echipe au dus Rusia pe primul loc, cu un avans de 11 puncte faţă de locul secund şi un total de 76 de puncte.

Lipnitskaya a reuşit un program incredibil, cu şapte sărituri triple perfecte, dublate de viteză, ușurinţă şi flexbilitate, şi care s-a făcut remarcată la Campionatul  European, acolo unde a luat un aur venind de nicăieri.

Vladimir Putin a fost văzut pentru prima oara după ceremonia de deschidere în sala de patinaj, la programul Yuliei Lipnitskaya. El a venit probabil pentru a vedea pe viu prima medalie de aur pentru Rusia la această ediţie a Olimpiadei.

Rusia a investit aproape 1 miliard de dolari în sportivi pentru aceste Jocuri Olimpice, din 2007 de când a aflat că va găzdui competiţia de la Sochi.

G.T.