15.4 C
București
luni, 5 iunie 2023 - 5:33
No menu items!

O nouă testare pentru elevi până la sfârşitul anului şcolar. Ministerul Educației vrea să vadă care sunt pierderile după pandemie

spot_img

Ministerul Educației pregăteşte o testare-pilot la limba română și matematică, până la sfârşitul anului şcolar, respectiv 10 iunie, pentru toți elevii.

Ordinul de ministru a fost deja pus în dezbatere, iar la testare nu vor participa elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, potrivit Digi 24.

Elaborarea testelor a fost atribuită unei companii private, o platformă ed-tech de măsurare a performanței educaționale, fără licitație publică.

„Avem în pregătire să lansăm o provocare, în măsura în care reușim să finalizăm un proiect de ordin de mininstru prin care să reglementăm evaluarea standardizată. 

La început, la nivel pilot pentru elevii I-VII și IX-XII. Fără elevii claselor terminale”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Cât timp durează teste

Un raport național publicat joi de platforma BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare) arată că 42% dintre elevi sunt analfabeți funcțional.

„Aş vrea să îl discutăm rapid şi să îl facem operaţional rapid – înseamnă ore, în aşa fel încât în perioada 30 mai – 10 iunie, cu ajutorul partenerilor noştri, BRIO, către care lansez invitaţia de parteneriat, de colaborare pentru acest demers, să putem administra aceste evaluări standardizate la limba română, matematică, și în ciclul liceal și istorie”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul a spus că la testele-pilot elevii nu vor primi note şi vor avea o durată cuprinsă între 15 şi 30 de minute, iar cele pentru gimnaziu şi liceu – 60 de minute.

                                                                                                                    Adina Silav