15.6 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 14:50

O nouă specie de insecte agresive în România

spot_img

O nouă specie de insecte agresive, imune la substanțele chimice, a apărut și în România. Cunoscute sub numele de insectele „tigru”, ploşniţele dantelate, spun specialiștii, au ajuns la un număr semnificativ în România. 

Potrivit Institutului de Cercetări Biologice din Cluj, ploșnițele dantelate se regăsesc din ce în ce mai mult în aproape toate regiunile.

Biologul Adrian Ruicănescu, cercetător la Institutul de Biologie din Cluj-Napoca, a explicat, intr-o postare pe pagina sa de Facebook, de ce ploșnițele dantelate nu pot fi ucise cu substanțe chimice.

„Deja există o isterie apropo de ploșnițele dantelate, numite hilar de unii. Sunt insecte mici, aparținând ordinului Hemiptera. Este vorba de 2 specii, originare din America de Nord, care au fost aduse accidental în Europa odată cu plante ornamentale. În propriul lor ecosistem, au evoluat împreună cu alte insecte, plus bacterii și virusuri, care controlează și mențin aceste populați în limite normale. În noile areale, aceste insecte nu au dușmanii proprii, astfel populația nu este ținută sub control. În general, natura reglează lucrurile, dar în ritmul ei”, a explicat cercetătorul.

Întâmplător, în zilele foarte calde, aceste insecte sunt foarte active, zboară pentru a se răspândi pe alți arbori, iar mai ales, dacă suntem îmbrăcați în culori deschise, le atragem și ne pot pișca”, a mai spus Adrian Ruicănescu.

Cercetătorul  a mai explicat, că în mod normal, pișcătura acestei insecte se aseamănă foarte mult cu cea de urzică, iar un ungunet cu antihistaminice este recomadat în cazul acesta.

Totuși, sunt persoane care pot dezvolta alergii.

Adrian Ruicănescu a ţinut să sublinieze că nici dezinsecţiile nu vor avea niciun efect, la fel cum se întâmplă în cazul ţânţarilor.

„În traducere, va afecta în primul rând insectele benefice. Văd că se dă împotriva ţânţarilor. Dar este aceiaşi poveste. Ţânţarii vor rămâne, alte insecte, printre care albinele, nu”, a punctat Ruicănescu.