14.1 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 4:24
No menu items!

O nouă fațetă a crizei umanitare. Grecia a abandonat mii de migranți pe mare (Investigație de presă)

spot_img

Guvernul grec a alungat în secret mai mult de 1.000 de refugiați de la granițele Europei, traversându-i pe mulți până la marginea apelor grecești și apoi abandonându-i în plute de salvare gonflabile și uneori supraîncărcate, scrie ediția de luni a New York Times.

Începând cu luna martie, oficialii greci au aruncat pe mare cel puțin 1.072 de solicitanți de azil în cel puțin 31 de expulzări separate, conform dovezilor culese de reporterii New York Times.

Expulzările, ilegale în conformitate cu dreptul internațional, sunt cea mai directă încercare a unei țări europene de a bloca migrația maritimă cu propriile forțe de la criza migrației din 2015. Guvernul grec a negat orice ilegalitate.

Mulți greci au devenit frustrați în timp ce zeci de mii de solicitanți de azil au zăbovit pe insulele grecești. Sub un nou guvern conservator, țara a luat măsuri mai dure împotriva migranților – adesea refugiați sirieni – care împing țărmurile turcești spre Europa.

„A fost inuman”, a spus Najma al-Khatib, în ​​vârstă de 50 de ani, care spune că oficialii greci au luat-o pe ea și alți 22, inclusiv doi bebeluși, dintr-un centru de detenție și i-au abandonat într-o plută fără motor înainte de a fi salvați Paza de Coastă turca. „Am plecat din Siria de frica bombardării – dar când s-a întâmplat acest lucru, mi-aș fi dorit să mor sub o bombă.”