22.7 C
București
luni, 4 iulie 2022 - 9:36
No menu items!

O nouă eră a zborului spațial ar putea începe în această seară. Cât plătește NASA pentru cursă, lui Musk

spot_img

O seară a premierelor, promit SpaceX și Nasa, dacă vremea le va permite să lanseze, măcar la a două încercare, capsula Crew Dragon, cu doi astronauți la bord. Va fi prima dată când o companie privată duce pe orbită un om și prima lansare de astronauți din SUA în aproape un deceniu. Poate cel mai semnificativ, este prima dată în 17 ani când cineva a lansat un nou tip de navă spațială pentru a duce oamenii pe orbita Pământului.

De când naveta spațială s-a retras în 2011, NASA – ca toate celelalte agenții spațiale – s-a bazat pe operațiunile rusești Soyuz, proiectate inițial în anii 1960, pentru a duce oamenii la Stația Spațială Internațională (ISS), scrie Nature

Lansare în circumstanțe speciale

Sâmbătă seara, SpaceX și NASA vor încerca pentru a doua oară lansarea a doi astronauți pe orbita Pământului. Misiunea a fost abandonată miercuri seara, după câteva ore, din cauza vremii nefavorabile din Florida.

Misiunea este considerată una istorică, ce ar putea reprezenta zorii unei noi ere spațiale care se bazează pe sectorul privat.

Numărătoarea inversă a fost oprită cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor rachetei Flacon 9, aflată pe rampa de lansare de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida.

Astronauţii acestui zbor de încercare pentru noua capsulă Crew Dragon, Doug Hurley şi Bob Behnken, au fost evacuaţi din cabina de pilotaj și se vor întoarce în carantină, pentru a se proteja în fața riscurilor generate de epidemia de coronavirus.

Ei urmau să călătorească timp de 19 ore până la întâlnirea cu Staţia Spaţială Internaţională, aflată pe orbită, la aproximativ 400 km altitudine.

Curse private în spațiu

SpaceX, din Hawthorne, California, s-a aflat în avangarda fluxului spațial privat și a preluat marfă către și dinspre ISS din 2019. Este prima dintre două companii alese de NASA pentru a efectua un zbor de testare cu echipaj și a sărit înainte cursa de a transporta oamenii folosind același design de bază al navei spațiale pe care a folosit-o pentru a face rulajul încărcăturilor. Zborul din această săptămână adaugă doar astronauți. Concurentul său – Boeing, cu sediul în Chicago, Illinois – este în urmă. Nava spațială a lui Boeing, numită Starliner, a petrecut două zile pe orbita Pământului fără echipaj în decembrie și a întâmpinat mai multe probleme, inclusiv o eroare crucială de sincronizare a software-ului său. Starliner va face un alt zbor de testare nerelevat în următoarele luni și nu este probabil să zboare astronauți până anul viitor.

Capsula în formă de glonț

Crew Dragon este o capsulă în formă de glonț lungă de 8,1 metri, lățime de 4 metri, aproximativ similară capsulelor Apollo care au transportat astronauții NASA pe Lună între 1969 și 1972. Crew Dragon poate transporta până la patru persoane pentru misiunile NASA. Se va lansa pe una dintre rachetele Falcon 9 ale SpaceX, care au redus costurile pentru a duce sateliții în spațiu, în parte, deoarece refolosește componente scumpe. Se crede că NASA plătește aproximativ 60 de milioane de dolari SUA pentru fiecare loc de pe Crew Drag, comparativ cu 90 de milioane de dolari pe care i-a plătit agenției spațiale ruse pentru locuri la bordul Soyuz.