1 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 11:50
No menu items!

O nouă petiție pentru Snowden

spot_img

Săptămânalul L’Express lansează un manifest pentru ca Franţa să îi acorde azil fostului tehnician CIA

Edward Snowden

L’Express lansează un manifest şi o petiţie împreună cu platforma Change.org, pentru ca Franţa să îi acorde azil fostului consultant al NSA Edward Snowden, a anunţat marţi săptămânalul, potrivit AFP.

Dreptul de azil în Rusia al lui Edward Snowden, aflat la originea dezvăluirilor privind amploarea sistemului de supraveghere organizat de Agenţia pentru Securitate Naţională americană (NSA), va expira la începutul lunii august. El a transmis deja o cerere oficială de azil Braziliei.

“Franţa, ţara drepturilor omului şi libertăţii presei, are o obligaţie specifică în privinţa lui Edward Snowden, deoarece Constituţia sa prevede ca «orice persoană persecutată din cauza acţiunii sale în favoarea libertăţii să aibă drept de azil pe teritoriile Republicii»”, notează manifestul publicat de săptămânal, ce va fi disponibil la chioşcuri începând de miercuri, însoţit de o petiţie pe site-ul Change.org.

Semnat deja de aproximativ 50 de personalităţi, între care fostul premier Michel Rocard, sociologul Edgar Morin sau filozoful Luc Ferry, acest text îi cere preşedintelui francez François Hollande, premierului Manuel Valls şi ministrului de Externe Laurent Fabius să îl primească pe Edward Snowden, “fără întârziere, sub statutul de refugiat politic”.

Edward Snowden este inculpat în ţara sa pentru spionaj şi furt de documente aparţinând statului.

C.A.