1.3 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 2:39
No menu items!

O nouă bază aeriană de salvare SMURD, la Craiova

spot_img

O nouă bază aeriană de salvare SMURD va fi înfiinţată la Craiova, urmând să-şi înceapă activitatea la sfârşitul acestei săptămâni. Acest lucru a fost posibil după ce Guvernul a adoptat marţi, în şedinţă, modificarea Ordonanţei de urgenţă 126/2003 privind funcţionarea sistemului de urgenţă.

În acest scop, la baza din Craiova va fi trimis un elicopter achiziţionat în cursul acestui an de Ministerul Sănătăţii şi care a sosit în ţară cu o lună în urmă.

Totodată, Ordonanţa de urgenţă 126/2003 privind funcţionarea sistemului de urgenţă a fost modificată marţi astfel încât în viitor Guvernul să nu mai fie nevoit să emită acte normative pentru înfiinţarea unor baze noi.

„Va fi suficientă emiterea unei hotărâri de către miniştrii Sănătăţii şi al Internelor şi cu asta evităm să trecem prin lege înfiinţarea fiecărei baze. Era un lucru normal să uşurăm înfiinţarea bazelor aeriene”, a explicat ministrul Sănătăţii, Raed Arafat.

El a precizat că Executivul îşi propune să deschidă până în 2014 trei baze noi în România, pe lângă cele existente, de la Mureş, Bucureşti, Arad şi Iaşi.

Elicopterul va asigura asistenţa medicală de urgenţă în zona de sud a României, respectiv judeţele Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea, Teleorman, zone în care, din cauza configuraţiei geografice, transportul rutier şi accesul în mediul rural pentru salvarea vieţii şi pentru intervenţiile de urgenţă este foarte dificil.

Personalul medical care va asigura desfăşurarea în bune condiţii a acestei activităţi va proveni din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova,  aflat în administrarea Ministerului Sănătăţii. Personalul tehnic şi piloţii vor fi asiguraţi de către Inspectoratul General de Aviaţie (IVAG).
Operarea, funcţionarea şi finanţarea asistenţei de urgenţă acordate cu elicopterul sunt acoperite din fonduri de la bugetul de stat.    O.D.