16.4 C
București
sâmbătă, 8 mai 2021 - 11:05

O nouă amânare în dosarul „Poșta Română”

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat pentru 27 noiembrie, pronunţarea în dosarul Poşta Română, în care au fost trimişi în judecată foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy.

Procurorul de şedinţă a cerut pe 13 noiembrie pedepse cu executare pentru cei şase inculpaţi din dosarul „Poşta Română”.

La termenul din 13 noiembrie, avocaţii au prezentat pledoariile finale, iar inculpaţii din dosar au avut ocazia să-şi spună ultimul cuvânt, toţi cerând achitarea pe motiv că sunt nevinovaţi.

Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy şi fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu au fost deferiţi justiţiei pentru infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial.

În acelaşi dosar a mai fost trimis în judecată Dan Mihai Toader, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR), Emanoil Lepădatu, director economic executiv al CNPR, şi Andrei Marinescu, director executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al aceleiaşi companii, precum şi Ioan Folfă, administrator la SC Topcadex 99 SRL.

Potrivit DNA, în perioada 2005 – 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a SC Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.

Prejudiciul în acest dosar este evaluat la peste 8,6 milioane euro.