3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:44
No menu items!

O misterioasă complicație de coagulare a sângelui ucide pacienții cu COVID-19 (Washington Post)

spot_img

Considerat inițial un virus respirator relativ simplu, COVID-19 se dovedește a fi mult mai înfricoșător, scriu, în ediția de joi, jurnaliștii Washington Post, integrând într-un tablou alarmant observații clinice pe care și medicii italieni și germani le-au publicat în ultima săptămână, fără să fi reușit cineva să le aprofundeze până acum. Medicii din SUA sunt printre primii care au început să administreze tratament anticoagulante, după ce au observat că tromboza generalizată este una din top trei cauze de deces în simtomatologia COVID-19. Redăm mai jos pasaje din textul publicat de jurnaliștii americani, pentru a înțelege mecanismele și evoluția deciziilor privind modificarea schemelor de tratament în mai multe spitale de peste ocean. Articolul original îl găsiți aici.

„Craig Coopersmith s-a trezit devreme în acea dimineață, ca de obicei și și-a tastat verificarea zilnică în telefon. „Bună dimineața, Team Covid”, a scris el, cerând actualizări din partea liderilor echipei UCI care lucrează în 10 spitale din sistemul de sănătate al Universității Emory din Atlanta.

Un medic a răspuns că unul dintre pacienții săi a avut o problemă ciudată de sânge. În ciuda faptului că a fost pus pe anticoagulante, pacientul încă dezvolta cheaguri. Într-o secundă, un alt medic a spus că a văzut ceva similar. Apoi o treime. Curând, fiecare medic din mesajgerie a raportat același lucru.

„Atunci am știut că avem o problemă uriașă”, a spus Coopersmith, un medic ATI. Pe măsură ce a verificat cu omologii săi din alte centre medicale, el s-a alarmat din ce în ce mai mult: „Au fost până la 20, 30 sau 40 la sută dintre pacienții lor”.

Cu o lună în urmă, când țara a intrat în blocaj pentru a se pregăti pentru primul val de cazuri de coronavirus, mulți medici s-au simțit încrezători că știu cu ce se confruntă. Pe baza rapoartelor inițiale, COVID-19 părea a fi un virus respirator standard, deși unul contagios și letal, fără vaccin și fără tratament. De atunci au văzut cum COVID-19 atacă nu numai plămânii, ci și rinichii, inima, intestinele, ficatul și creierul.

Tot mai mult, medicii raportează cazuri bizare, neliniștitoare, care par să nu urmeze niciunul dintre manualele pe care le-au pregătit. Aceștia descriu pacienții cu un nivel de oxigen uimitor de scăzut – atât de scăzut încât în ​​mod normal ar fi inconștienți sau aproape de moarte – vorbesc și tastează pe telefoane. Femeile gravide asimptomatice brusc în stop cardiac. Pacienți care, prin toate măsurile convenționale, par să aibă o boală ușoară care se deteriorează în câteva minute și mor acasă.

Fără modele clare în ceea ce privește vârsta sau condițiile cronice, unii oameni de știință consideră că cel puțin unele dintre aceste anomalii pot fi explicate prin schimbări severe în sângele pacienților.

Preocuparea este atât de acută, încât unele grupuri de medici au pus în discuție tratamente preventive cu anticoagulanți tuturor pacieniților cu COVID-19 – chiar și celor suficient de stabili pentru a trece prin boala acasă.

Cheagurile de sânge, în care lichidul roșu se transformă în gel, par a fi opuse față de ceea ce apare în Ebola, Dengue, Lassa și alte tipuri de febre hemoragice. Dar de fapt fac parte din același fenomen – și pot avea consecințe la fel de devastatoare.

Autopsiile au arătat că plămânii unor persoane se umplu cu sute de microclote. Cheaguri de sânge de dimensiuni mai mari, se pot rupe și călători în creier sau inimă, provocând un atac cerebral sau un atac de cord. Sâmbătă, actorul de pe Broadway, Nick Cordero, în vârstă de 41 de ani, a avut piciorul drept amputat după ce a fost infectat cu SARS-CoV-2 și a suferit de cheaguri care opreau sângele să mai ajungă la degetele de la picioare.

Lewis Kaplan, un medic de la Universitatea din Pennsylvania și șeful Societății de Medicină pentru îngrijire critică, a declarat că în fiecare an medicii tratează persoanele cu complicații de coagulare, de la cei cu cancer până la victime unor traume severe, „și nu se înfundă astfel”.

“Problema pe care o avem este că, deși înțelegem că există un cheag, nu înțelegem încă de ce există un cheag”, a spus Kaplan. „Nu știm. Și, prin urmare, suntem speriați. ”

Primul semn că ceva se ducea în tesuturi a fost în picioare, care deveneau albastre și se umflau. Chiar și pacienții cu diluanți ai sângelui în UCI au dezvoltat cheaguri – ceea ce nu este neobișnuit la unul sau doi pacienți dintr-o unitate, dar este pentru atât de mulți în același timp. Apoi a apărut înfundarea mașinilor de dializă, care filtrează impuritățile din sânge atunci când rinichii cedează și se blochează de mai multe ori pe zi.

Apoi au venit autopsiile. Când au deschis plămânii unor pacienți decedați, se așteptau să găsească dovezi de pneumonie și daune la micii saci de aer care schimbă oxigen și dioxid de carbon între plămâni și fluxul sanguin. În schimb, au găsit cheaguri minuscule peste tot.

Ședințe de zoom au fost convocate în unele dintre cele mai mari centre medicale la nivel național. Tufts. Yale-New Haven. Universitatea din Pennsylvania. Brigham and Women’s. Columbia-Presbyterian. Teoriile au fost împărtășite. Tratamentele dezbătute.

Deși nu a existat un consens asupra cauzei și ce s-ar putea face în acest sens, mulți au ajuns să creadă că cheagurile ar putea fi responsabile pentru o pondere semnificativă a deceselor din Statele Unite ale Americii din Covid-19 – explicând posibil de ce mor atât de multe persoane acasă.

În retrospectivă, au existat idei că problemele de sânge au fost o problemă și în China și în Italia, dar a fost mai mult o notă de subsol în studii și apeluri de schimb de informații care s-au concentrat pe distrugerea plămânilor.

(…) Mai probabil, problema a fost mai evidentă pentru medicii americani din cauza demografiei unice a pacienților din SUA, inclusiv procente mari cu boli de inimă și obezitate care îi fac mai vulnerabili la ravagiile cheagurilor de sânge. (…)

Sistemul cardiovascular al corpului este adesea descris ca o rețea de străzi unidirecționale care conectează inima la alte organe. Sângele este sistemul de transport, responsabil de mutarea substanțelor nutritive în celule și deșeurile departe de ele. O răceală obișnuită sau o tăietură pe deget pot duce la modificări care ajută la repararea pagubelor, dar atunci când corpul suferă o traumă mai semnificativă, sângele poate reacționa în exces, ceea ce duce la un dezechilibru care poate provoca cheaguri excesive sau sângerare – și uneori ambele.

Oamenii de știință numesc aceasta „dereglare hemostatică”. 

Harlan Krumholz, un specialist cardiac la Yale-New Haven Hospital Center, a declarat că nimeni nu știe dacă complicațiile de sânge sunt rezultatul unui atac direct asupra vaselor de sânge sau a unui răspuns inflamator hiperactiv la virus de către sistemul imunitar al pacientului.

„Una dintre teorii este că, odată ce corpul este atât de angajat într-o luptă împotriva unui invadator, organismul începe să consume factorii de coagulare, care pot duce la formarea cheagurilor de sânge sau a sângerării. În Ebola, echilibrul era mai mult spre sângerare. În COVID-19, sunt mai multe cheaguri de sânge, a spus el.

Un studiu publicat miercuri în JAMA a descoperit că un număr mare de pacienți cu covid-19 internați în cel mai mare sistem de sănătate al statului New York au venit cu teste de sânge care indicau probleme de coagulare.

Și un studiu olandez publicat pe 10 aprilie în jurnalul Thrombosis Research a furnizat mai multe dovezi că problema este larg răspândită, găsind că 38% din 184 de pacienți COVID-19 dintr-o unitate de terapie intensivă aveau sânge coagulat anormal. Cercetătorii au numit-o „o estimare conservatoare”, deoarece mulți dintre pacienți erau încă spitalizați și riscau complicații suplimentare.

Datele timpurii din China, pe un eșantion de 183 de pacienți, au arătat că peste 70 la sută dintre pacienții care au murit de COVID-19 au avut cheaguri mici dezvoltate în tot fluxul sanguin. Deși sindromul de detresă respiratorie acută pare să fie cauza principală a decesului la pacienții cu COVID-19, complicațiile de sânge nu sunt în urmă, a declarat Behnood Bikdeli, un intern de anul patru la Universitatea Medicală din Irving Medical Center, care a ajutat la elaborarea unei documentări despre cheagurile de sânge în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

„Bănuiesc că este una dintre primele trei cauze ale dispariției și deteriorării la pacienții cu COVID-19”, a spus el.

Această recunoaștere determină multe spitale să schimbe modul în care gestionează pacienții COVID-19. Când noul coronavirus a lovit pentru prima dată, Centrele pentru controlul și prevenirea bolilorau pus oamenii cu astm în fruntea listelor lor cu persoane vulnerabile. Dar cercetătorii europeni care scriu în jurnalul Lancet au remarcat că a fost „izbitor” cât de puțin au fost pacienții cu astm subreprezentat. La începutul acestei luni, când statul New York a lansat date despre problemele cronice de sănătate ale celor care au murit de covid-19, astmul nu se număra printre ele. În schimb, erau aproape toate afecțiunile cardiovasculare.