34.3 C
București
sâmbătă, 2 iulie 2022 - 14:07
No menu items!

O ‘Mata Hari’ nord-coreeană: ‘Am ucis 115 oameni la ordinul lui Kim Jong Il’

spot_img
O “Mata Hari' nord-coreeană: “Am ucis 115 oameni la ordinul lui Kim Jong Il”
foto: emirates247.com

Cea mai faimoasă fostă spioană din Coreea de Nord, Kim Hyun-Hee, a dezvăluit modul în care a fost smulsă de lângă familie în adolescenţă pentru a servi dictatura nord-coreeană, care ulterior i-a cerut să arunce în aer un avion plin cu civili, relatează Daily Mail, potrivit Agerpres.

Vorbind dintr-o locaţie secretă din Coreea de Sud, unde trăieşte cu frica că ar putea fi ‘vânată’ de asasini nord-coreeni, fosta teroristă, acum în vârstă de 51 de ani, susţine că recentele ameninţări ale Phenianului nu sunt decât încercări de a creşte sprijinul pentru noul lider Kim Jong Un.

‘Kim Jong Un este prea tânăr şi prea lipsit de experienţă’, explică Kim Hyun-Hee. ‘El luptă pentru a obţine controlul complet asupra forţelor militare şi a le câştiga loialitatea’, susţine fosta spioană, adăugând că acesta este motivul pentru care tânărul lider vizitează atât de multe baze militare.

În 1987, Kim Hyun-Hee a primit ordin de la Kim Jong Il să arunce în aer avionul KAL 858. Ea şi un alt agent, Kim Seung-il, care se dădea drept tatăl ei, au plasat explozibili în avion după care s-au dat jos la prima escală a avionului. Atentatul s-a soldat cu moartea tuturor celor 115 persoane aflate la bord şi a condus la plasarea Coreii de Nord pe lista americană a statelor care sponsorizează terorismul.

Capturaţi în Bahrain pentru posesie de paşapoarte false, cei doi agenţi au încercat să se sinucidă, însă lui Kim, la acel moment în vârstă de 25 de ani, capsula de cianură nu i-a fost fatală. Deşi condamnată la moarte de către o instanţă din Coreea de Sud, spioana a fost ulterior graţiată şi a rămas în această ţară.

În prezent căsătorită şi cu doi copii, Kim Hyun-Hee trăieşte în fiecare zi cu teama că spionii din Nord o vor ucide. Considerată de către mulţi sud-coreeni o ‘Mata Hari’ din Coreea de Nord, fosta spioană susţine că trăieşte acum o viaţă plină de regrete.

Tânără, inteligentă şi frumoasă, Kim Hyun-Hee a fost ‘captura’ perfectă pentru regimul nord-coreean aflat în căutarea unui agent pe care l-ar putea antrena pentru a da o lovitură spectaculoasă duşmanului lor, Coreea de Sud.

Regimul a remarcat-o pe Kim în adolescenţă, datorită inteligenţei şi frumuseţii ei şi a ales-o pentru a fi spion. Tânăra a fost învăţată să vorbească la perfecţie japoneza, pentru a putea opera în afara ţării, însă a trebuit anterior să treacă prin antrenamente militare. În 1980, tânăra a fost trimisă la o şcoală care antrena elita spionilor nord-coreeni într-o locaţie izolată din munţi, unde a primit un nume nou, a învăţat artele marţiale şi folosirea armelor.

C.I.