23.5 C
București
marți, 5 iulie 2022 - 9:39
No menu items!

O mare vedetă luată pe sus de „mascați” într-un dosar DIICOT. E vizată și o cunoscută creatoare de modă

spot_img

27 percheziții au avut loc luni dimineață și vor fi puse în aplicare 14 mandate de aducere într-un dosar cu fraude economice, la Opera Română din Iași. Principala vizată în ancheta coordonată de procurorii DIICOT este Beatrice Rancea, actuala directoare a Operei Română din Iași și fosta directoare a Operei din București. În investigație, care se bazează pe un raport al Curții de Conturi au fost ridicate documente și de la societatea creatorei de modă Doina Levintza, suspectată că ar fi încasat bani de la Opera Română din Iași pentru costume pe care nu le-ar fi livrat, de fapt, niciodată, spun surse judiciare. 

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT suspectează că din anul 2014 s-ar fi constituit și ar fi acționat în Iași și București un grup infracțional organizat condus de Beatrice Rancea grup la care ar fi aderat ulterior și alte persoane.

Membrii grupului sunt suspectați că au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii, au mai explicat sursele citate.

Acțiunile acestora ar fi vizat delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Române Iași. Mai exact, au mai explicat sursele citate, scopul a fost cel al obținerii unor sume mari de bani din bugetul instituțiilor de cultură pentru interesele proprii.

De altfel, luni, DIICOT a ridicat documente și de la Ministerul Culturii. De altfel, Ministerul Culturii a confirmat într-un comunicat perchezițiile de la Iași și a anunțat că va pune la dispoziția procurorilor toate documentele cerute: ”Referitor la perchezițiile care au avut loc, astăzi, la Opera Națională din Iași, vă informăm că Ministerul Culturii va pune la dispoziția DIICOT, la solicitarea acesteia, toate documentele necesare, va coopera cu instituțiile de control ale statului și va răspunde oricăror solicitări legale, necesare pentru bunul mers al anchetei”.

Cora Dumitrescu