19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:12
No menu items!

O lună de la MASACRUL COLECTIV: 60 de morți, peste 120 de răniți și patru anchete

spot_img

Luni se împlinește o lună de la cea mai mare tragedie care a avut loc în România în ultimii 25 de ani. 60 de tineri au murit, alți peste 120 au suferit răni grave, mulți dintre ei fiind internați în continuare în spitale din București și din străinătate. Mii de file sunt contabilizate până acum în dosarele penale deschise de procurori în acest caz. Deși declarate “de prioritate zero” de procurorul general Tiberiu Nițu, anchetele sunt încă departe de a fi finalizate.

Cei trei proprietari ai clubului Colectiv, unde a avut loc tragedia, au fost reţinuţi şi arestaţi pentru ucidere din culpă. Li s-a reproşat că au făcut rabat de la calitate, pentru a face economie, şi că au renovat clubul cu materiale ieftine, care au favorizat propagarea flăcărilor. Nu aveau ieşiri de urgenţă, extinctoare sau sistem de stingere a incendiului. În plus – arătau procurorii în referatele de arestare ajunse pe masa instanței – aceiași patroni i-au încurajat pe organizatorii concertului Goodbye to Gravity să aducă în club cât mai mulţi oameni, pentru a plăti cât mai puţin pentru spaţiul pus la dispoziţie.

Anchetatorii au descoperit apoi nereguli şi la firma plătită să folosească artificiile pentru concert.

După câteva zile petrecute după gratii, patronii firmei de artificii şi angajatul lor au ajuns în arest la domiciliu. Ulterior, procurorii descopereau că, pe etichetele în limba bulgară găsite pe resturile de artificii, scria: „ATENŢIE! Se utilizează numai în aer liber! Utilizarea greşită poate să ducă la rănire sau la incendiu!”.

Nu doar neglijenţa celor care au organizat evenimentul a dus însă la tragedia de acum o lună, spuneau anchetatorii, ci şi corupţia, de aceea o parte disjunsă din dosar  – constituit inițial la Parchetul Tribunalului București și preluat apoi de Parchetul General  – a fost transmisă Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Procurorii DNA l-au reținut pe Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4. Primăria condusă de el a avizat funcționarea clubului Colectiv. Piedone a stat aproape o săptămână în spatele gratiilor, până când judecătorii au concluzionat că procurorii nu au dovedit existenţa unei fapte de corupţie.

Doi pompieri sunt arestaţi de aproape trei săptămâni. Ei au mers în club, şi nu doar o dată, însă nu au raportat neregulile descoperite. Nici măcar existenţa localului. Mai mult, spun proprietarii clublui, aceştia le-ar fi spus că respectă regulile PSI.

Nu sunt singurii pompieri care au ajuns în fața anchetatorilor. Procurorii militari de la DNA au audiat inclusiv fosta conducere a ISU Bucureşti, demisă după ce jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor au descoperit că, în septembrie, una dintre cele mai mari firme de organizare de evenimente transmitea, prin fax, că în clubul Colectiv vor avea loc concerte cu peste 2.000 de participanţi. Nimeni nu a luat nicio măsură, iar, pe 30 octombrie, în seara producerii tragediei, șefii ISU susțineau că nu aveau habar de existența clubului Colectiv.