21.9 C
București
marți, 6 iunie 2023 - 22:44
No menu items!

O grupare pro-rusă revendică atacurile cibernetice din România: „Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut Guvernul României”

spot_img

Gruparea pro-rusă de hackeri Killnet a revendicat, vineri, pe contul său Telegram atacurile împotriva mai multor site-uri guvernamentale din România, printre care al Guvernului, al Ministerului Apărării, al Poliției de Frontieră și al CFR. Hackerii își motivează atacul postând o poză cu Marcel Ciolacu, căruia îi atribuie în mod eronat funcția de președinte al Senatului și o declarație în care ar fi promis „asistență maximă” Ucrainei, prin furnizarea de arme. „Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”, au postat hackerii. 

Iată cum și-au motivat hackerii atacurile: 

  • „Președintele Senatului (camera superioară a parlamentului) României, Marcel Ciolacu, a emis o declarație în care a promis autorităților ucrainene „asistență maximă” în furnizarea de arme letale Kievului.
  • Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României.
  • Atacul asupra structurii de informații ale rețelei!”, au scris hackeriiKillnet pe contul lor de Telegram.

Gruparea a publicat apoi site-urile asupra cărora a lansat atacurile de tip DDoS: gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro și otpbank.ro.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat vineri, după ce grupul de hackeri ruşi Killnet revendică atacul asupra site-urilor româneşti, că nu are o problemă că este nominalizat şi el. Liderul PSD a explicat, despre afirmaţiile sale privind livrarea de arme către Ucraina, că declaraţia sa a fost foarte clară, şi anume, că România, dacă este nevoie, este pregătită atât legal cât şi moral să facă acest pas, dar că în acest moment nu există o decizie în sensul acesta.

„E o greşeală acolo, sunt şi eu, dar  nu am problemă că sunt nominalizat eu, ca preşedinte al Senatului”, a spus Ciolacu.

Ciolacu a ţinut să explice şi ce a vrut să spună în privinţa livrării de arme către Ucraina. „Declaraţia mea a fost foarte clară, România, dacă este nevoie, este pregătită atât legal cât şi moral să facă acest pas. În acest moment, nu există o decizie în sensul acesta”, a mai spus Ciolacu. 

Cine sunt hackerii Killnet

Gruparea pro-rusă de hackeri Killnet a revendicat recent atacuri similare de tip DDoS asupra unor site-uri guvernamentale din Cehia.

Site-urile web ale Ministerului de Interne din Cehia, inclusiv cele ale Poliției și ale Departamentelor de pompieri au fost inaccesibile în data de 27 aprilie din cauza unui atac cibernetic al Killnet.

Cu o săptămână în urmă au fost afectate site-urile web ale Căii ferate cehe, ale unor aeroporturi regionale și un portal al administrației publice.

Luna trecută, hackerii ruşi Killnet au difuzat un videoclip în care susţin că au spart site-ul grupului Anonymous care a declarat război cibernetic Rusiei, potrivit marţi agenţiei RIA Novosti, citată de Agerpres.

Raluca Dan