19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 11:15
No menu items!

O grupare de crimă organizată, cu legături în România, distribuie medicamente pentru cancer contrafăcute în Europa

spot_img

medicamente

Anchetatorii italieni au descoperit că o grupare de crimă organizată, ce implică şi România, se află în spatele distribuirii în Europa de Vest a unor medicamente pentru tratarea cancerului, furate şi contrafăcute, a declarat un oficial italian, citat de Wall Street Journal.

Agenţia Europeană a Medicamentelor a avertizat la jumătatea lunii aprilie că sticluţe de Herceptin, fabricat de Roche Holding AG a reapărut contaminat, în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, după ce a fost furat în Italia. Au fost furate, de asemenea, medicamente Alimta şi Remicade produse de Eli Lilly & Co.

O anchetă deschisă pentru a investiga această situaţie a stabilit că incidentele nu sunt izolate, ci sunt rezultatul activităţii unor reţele foarte bine organizate, a declarat directorul agenției italiene pentru prevenirea și contrafacerea produselor farmaceutice, Domenico Di Giorgio.

Gruparea pare să implice Camorra – mafia napoletană – şi reţele din Europa  de Est, care includ un cetăţean rus cu sediul în Cipru, potrivit unor persoane familiare cu investigaţia.

Medicamentele erau furate din spitale sau din camioanele de distrubuție din Italia şi transferate unei companii italiene de vânzări angro autorizate, care primea comenzi de la vânzători angrofalși din Ungaria, România și Letonia. Din Italia, medicamentele erau vândute către alte țări europene.

Un oficial dintr-o companie farmaceutică a declarat că în medie, pe lună, îi dispar cinci încărcături cu produse în Italia, în timp ce şoferii de camioane au oferit de fiecare dată explicaţii vagi despre incidente.

Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a declarat că nu există dovezi că Herceptin contrafăcut a ajuns la spitale şi la pacienţi de pe teritoriul ţării.

Astfel, această descoperire aduce la lumină companiile de vânzări angro cunoscute ca distribuitori paraleli, care cumpără medicamente legal de la compania care le produce într-o ţară în care acestea sunt ieftine, le reetichetează şi le vând într-o altă ţară unde ele sunt mult mai scumpe, fapt ce permite guvernelor şi asigurătorilor să economisească bani, iar distribuitorilor să facă profit.

 D.M.