O firmă care apare în „Afacerea Microsoft”, implicată în realizarea pavilionului României de la Expo Milano 2015

Societatea a încheiat un contract cu Ministerul de Externe pentru cea mai mare expoziție internațională din acest an, la care România va avea un pavilion  construit cu 2 milioane de euro

expo_milano

Una dintre firmele implicate în „Afacerea Microsoft” va participa la realizarea standului României de la cea mai mare expoziție mondială ce va avea loc, anul acesta, la Milano – Expo Milano 2015.

Ministerul Afacerilor Externe va plăti 827.700 de lei, inclusiv TVA (185.000 de euro) asocierii dintre două societăți pentru a superviza proiectarea și construirea Pavilionului României la Expo Milano 2015. Cele două firme sunt A.I.ERRE Engineering SRL și Kappa Architects & Engineers SRL. Contractul atribuit pe 26 ianuarie prevede „servicii de supervizare a proiectării construcției, amenajării, dotării, întreținerii și dezasamblării Pavilionului României la Expo Milano 2015”. Evenimentul va avea loc în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015.

Firma Kappa Architects & Engineers SRL este deținută de Vasel Holding Ltd, Rutinest Holdings Ltd, ambele din Cipru, și Kapraras Consulting SRL. Primele două sunt offshore-uri înregistrate în Limassol, Cipru, și sunt reprezentate de omul de afaceri grec Antonio Kapraras, unicul asociat al firmei Kapraras Consulting. Aceasta din urmă apare în dosarul Microsoft de la DNA.

Claudiu Florică a condiţionat prezenţa firmei Compaq în acest contract de subcontractarea întregii furnituri de echipamente şi servicii în valoare de 2,3 milioane dolari  firmei Technet Austria, firmă înfiinţată de Dragoş Stan în Austria printr-un intermediar, prieten de-al său pe nume Thomas Heintschel, special pentru derularea de contracte care implicau plata unor mite pentru persoane politice implicate în aprobarea acestui contract.  Conducerea Compaq de la acea  vreme, anume Mihai Pascali şi Călin Tatomir a aprobat derularea contractelor în această manieră şi a acceptat adaosurile comerciale exagerate ale firmei Technet Austria ştiind că din aceste adaosuri urma să fie plătită mita către persoanele din anturajul lui Adrian Năstase. Claudiu Florică  a condiţionat şi prezenţa firmei SIVECO ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din software şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase

DNA
solicitare aviz urmărire penală miniştri

Pavilionul României va fi construit ca reprezentare a unui sat românesc din Delta Dunării și va avea 887 metri pătrați, fiind format din parter și etaj. Standul va avea opt spații de expunere cu tematici – la parter, Biodiversitate, Energie verde, Fructe, Cultură și Tradiție, Artă culinară, iar la etaj, Grădină, Casă (în care sea flă un restaurant) și Verandă. Simbolul pavilionuli va fi Ciocârlia.

În 16 ianuarie 2015 Ministerul Afacerilor Externe a atribuit contractul privind amenajarea pavilionului firmelor italiene Poledil SRL şi Groma SRL. Valoarea lucrărilor este de 9.031.230 lei, inclusiv TVA (2 milioane de euro).

Andi Topală

NICIUN COMENTARIU