7.7 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 0:02
No menu items!

O familie de români locuiește, în Franța, în mașină lângă școala copiilor

spot_img

romani masina franta

O familie de români locuiește într-o maşină în apropierea şcolii unde învaţă copiii. Soţii Ion şi Mariana Staicu, precum și cei doi copii ai lor, Silviu, de 13 ani, și Ionela, de 9 ani, sunt ajutați membrii unei asociaţii umanitare, care încearcă în același timp să le obțină de la autorităţile locale o locuinţă socială.

Isabelle Francois, profesoara de franceză a lui Silviu şi militantă a Asociaţiei pentru recunoaşterea şi apărarea drepturilor imigranţilor (ARDDI), s-a arătat revoltată de situaţie: „Nu accept ca elevii mei să doarmă într-o maşină: este insuportabil din punct de vedere uman”, scrie La Nouvelle Republique în ediţia electronică de miercuri.

Familia Staicu a revenit în localitatea Niort după ce a stat o vreme la Arcachon. Neavând unde să locuiască, soții Staicu și copiii lor stau în mașina la care este atașată o remorcă. Acesta din urmă este folosită ca bucătărie și ca dormitor pentru Ionela. Silviu a fost găzduit câteva nopți de profesoara sa.

Asociația umanitară se străduiește să obțină locuința socială, dar sunt conștienți de faptul că acest lucru este aproape imposibil, pentru că soții Staicu nu muncesc. Singura soluție ar fi obținerea uneo autorizaţii de muncă şi a unui permis de şedere de la prefectură, cu o promisiune de angajare. În baza acestor documente, autoritățile le-ar putea oferi o locuință socială.

Originară din Drobeta-Turnu Severin, familia Staicu se află în Franţa de trei ani însă nu a avut un loc de şedere stabil, deşi copiii „fac doi ani de când sunt şcolarizaţi”, precizează profesoara.

FOTO La Nouvelle Republique